Skip to main content

Egenvårdsprogram

Förmåner under sjukledigheten

Nedan följer en minneslista över förmåner som kan erhållas under sjukledigheten.

Lön och sjukdagpenning

I början av sjukledigheten kan arbetsgivaren betala lön. Det beror på kollektivavtalet och arbetsgivaren. När arbetsgivaren inte längre betalar lön, kan du ansöka om FPA:s sjukdagpenning.

Rehabiliteringsstöd och sjukpension

Du kan ansöka om rehabiliteringsstöd, dvs. tidsbunden sjukpension, när du har fått sjukdagpenning i ungefär ett år och fortfarande är oförmögen att arbeta på grund av sjukdom eller skada.

Om arbetsoförmågan bedöms vara bestående kan du ansöka om sjukpension som utbetalas tills vidare.

Rehabiliteringsstöd och sjukpension betalas ut av arbetspensionsanstalten eller FPA. Ibland kan man få stöd från båda.

FPA och arbetspensionsanstalten utreder tillsammans vem som betalar stödet. Samtidigt kommer man också överens om vem som ansvarar för den yrkesinriktade rehabiliteringen. Ett förhandsbeslut kan också fattas om rätten till yrkesinriktad rehabilitering.

Observera: det kan vara nödvändigt att anmäla sig som arbetssökande

Om du väntar på beslut om rehabiliteringsstöd eller sjukpension och saknar inkomst, lönar det sig att anmäla sig som arbetslös arbetssökande hos AN-byrån. Det ska du göra även om du är sjukskriven och anställningsförhållandet är i kraft.

Om kriterierna uppfylls har du rätt till utkomstskydd för arbetslösa under den tid det tar att vänta på beslutet. När du anmäler dig ska du berätta om din sjukledighet och ditt eventuella anställningsförhållande.

Handläggningstiderna för ansökningar om rehabiliteringsstöd och sjukpension kan vara långa. Det lönar sig alltid att anmäla sig som arbetslös arbetssökande om du inte har ett giltigt beslut

Om beslutet är nekande, sjukledigheten fortsätter och sjukpenningen redan har betalats ut den maximala tiden, kan rätten till arbetslöshetsförmån fortsätta.

Rehabiliteringspenning och rehabiliteringsunderstöd

På basis av rehabiliteringsbeslutet betalas rehabiliteringspenning endast ut för den tid som den yrkesinriktade rehabiliteringen pågår. Det kan till exempel vara en arbetsprövning eller en kurs.

Om du måste vänta på att rehabiliteringen inleds, kan du ansöka om separat rehabiliteringsunderstöd för väntetiden hos den som betalar för den yrkesinriktade rehabiliteringen. Du kan också ha möjlighet att ansöka om sjukdagpenning eller rehabiliteringsstöd.

Även efter att den yrkesinriktade rehabiliteringen avslutats är det viktigt att ta hand om sin utkomst. Då kan man till exempel fortsätta arbeta deltid eller få rehabiliteringsstöd eller övergå till AN-tjänsterna som arbetslös arbetssökande.

Negativt beslut från pensionsanstalten

Ibland kan man befinna sig i en situation där läkaren har rekommenderat rehabiliteringsstöd eller sjukpension i sitt utlåtande, men pensionsanstalten har fattat ett negativt beslut. Då lönar det sig att anmäla sig som arbetslös arbetssökande hos AN-tjänsterna och ansöka om arbetslöshetsförmån.