Skip to main content

Egenvårdsprogram

6. Att ändra på tankarna om symtomen

De förklaringar och tolkningar som man har gett symtomen påverkar rehabiliteringens utfall.

Vad tänker du när ett symtom dyker upp eller begränsar din funktionsförmåga? Är din automatiska tanke då: “Det här är ett tecken på någonting farligt” eller “Jag har en allvarlig sjukdom”?

Tankarna påverkar upplevelsen

De förväntningar och uppfattningar man har påverkar inte bara det sätt på vilket man tolkar känningarna i kroppen. De påverkar även direkt vilka känningar som uppstår i kroppen.

Att ge symtomen en neutral eller positiv innebörd är ett viktigt steg på vägen mot rehabilitering. Prova på att observera och förklara dina symtom som ett resultat av en sensibilisering av det centrala nervsystemet.

Övning: Alternativa tolkningar

Varför?

I samband med långvariga kroppsliga symtom förekommer ofta automatiska tankar. När du lär dig att identifiera dessa tankar kan du även lära dig att ifrågasätta dem.

I denna övning får du granska hur du själv förhåller dig till dina symtom. Att utmana sin oro är en färdighet som du kan lära dig.

Hur?

Istället för att underhålla katastroftankar kan du försöka tänka att dina symtom i stället handlar om ett sorts programmeringsfel eller ett felaktigt utlöst alarm.

Formulera en ny innebörd och ett nytt sätt att tolka dina symtom som du kan påminna dig själv om när symtomen dyker upp.

Exempelvis "Allt är bra, det handlar om ett falskt alarm" eller "Det är okej, mitt nervsystem är bara överbelastat".

Loading ...

Kom ihåg

Ingen tanke eller tolkning om symtomen är fel. Men en del tankar är bättre för välbefinnandet än andra.

När du kan identifiera dina tankar kan du även försöka ändra hur du förhåller dig till dem. Det kan leda till att du mår bättre.