Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur påverkar tankarna ens upplevelser?

Negativa föreställningar och uppfattningar om symtomen, deras uppkomst samt orsaker är centrala upprätthållande faktorer för funktionella symtom.

Hjärnan skapar hela tiden automatiskt och omedvetet olika förväntningar och antaganden om den yttre världen.

Att observera omvärlden innebär inte att man bara passivt tar emot information utifrån. Perceptionerna formas väldigt mycket till exempel beroende på vart uppmärksamheten automatiskt riktas samt hur väl observationerna stämmer överens med ens förhandsuppfattningar. På så sätt förstärks den information som hjärnan upplever som viktig.

Det centrala nervsystemet förändrar även på observationerna utifrån förväntningarna. Om man till exempel förväntar sig att det kommer att göra väldigt ont efter en operation så kommer man också att uppleva mer smärta efter operationen.

Noceboeffekten

De så kallade nocebo- samt placeboeffekterna innebär att de tankar och uppfattningar man har påverkar vilka känningar man har i kroppen.

Noceboeffekten (negativa förväntanseffekten) antingen orsakar eller förvärrar kroppsliga känningar: Om man baserat på tidigare upplevelser och uppfattningar förväntar sig ett dåligt slutresultat, så kommer kroppen ofta att reagerat utifrån det.

Noceboeffekten

  • är normal
  • förekommer hos alla
  • är inte en sjukdom eller ett psykiskt problem.

Noceboeffekten kan vara skadlig. Dess effekt varierar från ett milt obehag till outhärdliga känningar.

Det är svårt att upptäcka fenomenet eftersom det i huvudsak sker omedvetet.

Men det går ändå att påverka; det är till exempel möjligt att bli av med en doftöverkänslighet ifall man kan ändra på den innebörd en viss lukt är kopplad till.

Placeboeffekten

Den så kallade placeboeffekten är ofta mer känd och utgör motsatsen till noceboeffekten. Placeboeffekten innebär att en positiv förväntan ger upphov till en mer positiv reaktion. Att till exempel förvänta sig att ett läkemedel ska ha en smärtlindrande effekt leder till att man upplever att smärtan faktiskt lindras.

Hur påverkar tolkningarna symtomen?

Hur man tänker sig att symtomen uppstår och hur man tolkar dem påverkar deras uppkomst och styrka.

Kroppen agerar utifrån tolkningen av situationen, inte utifrån vad som faktiskt händer.

Följande faktorer påverkar hur man tolkar olika symtom

  • tidigare upplevelser
  • den sociala och kulturella omgivningen
  • förväntningar
  • uppfattningen om hur mycket inre resurser och ork man har samt hur man förhåller sig till symtomen.
Tanke: "Jag har säkert en farlig sjukdom."
De upplevda symtomen förvärras. 
Tanke: "Det här är bara en felsignal från min kropp."
De upplevda symtomen lindras. 

Övning: Hur upplever jag mina symtom?

Varför?

Du får granska och identifiera på vilket sätt du har tolkat dina symtom. Genom att känna igen dina tolkningar och omständigheterna kommer du att kunna ändra på dem.

Hur?

Fundera på vilka upplevelser och föreställningar du har om din hälsa och dina symtom. Om du vill kan du skriva ner dina tankar i svarsfälten.

Loading ...