Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur påverkar känslorna ens upplevelser?

Känslor är en central del av informationsbearbetningen. Med hjälp av känslorna ger hjärnan en betydelse till saker och ting.

En känsloreaktion utgår från hjärnan och skapar en viss fysiologisk respons och aktivitet i kroppen. Det innebär att känslorna så att säga känns i kroppen. Till exempel kan benen kännas som gelé när man blir rädd.

De kroppsliga känsloreaktionerna förmedlas bland annat via det autonoma nervsystemet. Reaktionerna är oftast omedvetna.

Vad hjärnan reagerar på och hur starka reaktionerna är beror på tidigare upplevelser och de uppfattningar som har formats utav dem. Reaktionerna kan även påverkas av medfödda egenskaper.

Symtomen ger upphov till känslor

  • Besvärande känningar och symtom samt påfrestningar och motgångar ger ofta upphov till starka negativa känslor.
  • Vanliga känslor som orsakas av symtom är hjälplöshet, ångest, frustration, sorg, ilska, hopplöshet och känslor av värdelöshet.
  • Känslorna är en normal reaktion på olika utmaningar. De är inte farliga och är inte heller ett tecken på något avvikande. Det vore tvärtom onormalt ifall psyket inte alls reagerade på utmaningar eller motgångar.

Känslor påverkar symtomen

Trots att man i vardagen pratar om positiva och negativa känslor så är alla känslor viktiga och värdefulla. Känslor i sig är inte farliga, men de kan vara påfrestande.

Tillsammans med tankar kan de dessutom leda till en ond cirkel där symtomen tilltar.  

Så uppstår den onda cirkeln

Kroppsliga känningar, såsom yrsel, trötthet eller illamående, kan leda till tankar om att man är allvarligt sjuk. Tanken väcker känslor av rädsla och ångest.

Dessa känslor påverkar både beteendet samt vad uppmärksamheten riktas mot. Det förändrade beteendet, såsom att man drar sig undan och söker efter bekräftelse, ökar också uppmärksamheten.

Både ett förändrat beteende och att man är mer vaksam och alert leder till mer känningar i kroppen. När de tilltar ökar orostankarna ytterligare och den onda cirkeln förvärras.

Ett exempel på en ond cirkel:

Symtom: yrsel

Känsla: ångest

Symtom: illamående

Känsla: rädsla

Identifiera dina känslor

Det förekommer individuella skillnader i hur starka känslor man upplever samt hur väl man kan identifiera dem.

En del upplever att de inte känner några starka känslor. Det finns också de som upplever känslor mer som något som händer i kroppen än som psykologiska känslomässiga upplevelser. I sådana fall kan det vara svårt att identifiera känslor.

Men det går att lära sig att bli bättre på att identifiera sina känslor.

Genom att identifiera sina känslor blir det lättare

  • att skilja dem från varandra
  • att skilja på känslor och kroppens reaktioner
  • att reglera sina känslor.

Det är alltså möjligt och lönsamt att öva på att identifiera och sätta namn på sina känslor.

Övning: Identifiera hur känslorna tar sig uttryck i din kropp

Varför?

Du granskar dina känslor och lär dig att identifiera dem samt låta dem hjälpa dig att hantera och acceptera dem. På så sätt kan du minska den alltför stora påfrestning som dina känslor orsakar.

Hur?

Skriv ner eller rita var i din kropp följande känslor känns. Till din hjälp kan du använda bilden på en kropp (PDF) nedan.

Försök beskriva var och hur i kroppen känslan känns så exakt som möjligt. Beskriv även ifall känslan utgår från en fysisk punkt och slutar i en annan.

Loading ...

Kom ihåg

Kroppsliga upplevelser kan leda till att man riktar sin uppmärksamhet mot kroppen. Känningarna kan skapa oro eller rädsla. Till följd av det aktiveras även kroppen och det sker fysiologiska förändringar. Dessa kan sedan tolkas som en bekräftelse på att situationen är hotfull.

Då skapas en skadlig ond cirkel av symtom.

Trots att man inte själv identifierar att man känner oro eller rädsla så kan det vara så att kroppen ändå reagerar på dessa känslor. Man kan till exempel få ont i magen fastän man inte själv märker att man är spänd.