Siirry pääsisältöön

F63 Käytös- ja hillitsemishäiriöt

Tässä kerrotaan käytös- ja hillitsemishäiriöiden diagnooseista ja hoidosta.

Käytös- ja hillitsemishäiriöt ovat ryhmä erilaisia käyttäytymishäiriöitä, joita ei voi sisällyttää muihin ryhmiin. Niille on luonteenomaista toistuvat hallitsemattomat toiminnot, joille ei ole selviä syitä. Yleensä niistä on haittaa itselle ja muille.

Ryhmään kuuluvat häiriöt: 

  • F63.0 Pelihimo  
  • F63.1 Tuhopolttohimo  
  • F63.2 Näpistelyhimo (kleptomania)  
  • F63.3 Karvojennyppimishäiriö (trikotillomania) 

Ryhmään kuuluvat myös diagnoosit F63.8 Muu käytös- ja hillitsemishäiriö sekä F63.9 Määrittämätön käytös- ja hillitsemishäiriö.  

Kriteerit 

Häiriön kulku ja ennuste 

Omahoito ja hoito

Mikä on diagnoosi?

Mielenterveyshäiriöihin liittyvät diagnoosit esitellään WHO:n kehittämän kansainvälisen ICD-10 tautiluokituksen mukaisesti.

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös