Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Uuden opettelun ylä- ja alamäet

Toivottavasti löysitte tästä ohjelmasta työkaluja, jotka koitte teille hyödyllisiksi ja joilla pystytte käsittelemään ahdistuneisuudentunteita sekä saamaan ne paremmin hallintaan.  

Harjoitus tekee mestarin 

Kuten kaikkien uusien asioiden opettelussa, myös ahdistuksen hallinnan taitojen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelette tässä ohjelmassa opittujen taitojen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, auttavat ne sinua ja lastasi vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.  

Harjoittelua voidaan verrata uimisen opetteluun 

Uimisen tekniikka pitää opetella matalassa vedessä, ja sitten uimataitoa vahvistetaan turvallisissa olosuhteissa. Kun taito on riittävän hyvä, voit uida myös haasteellisemmissa olosuhteissa, kuten paikoissa, joissa jalat eivät ylety pohjaan. 

Kun lapsi osallistuu sinnikkäästi tilanteisiin, jotka ovat jännittäviä, mutta eivät ole ylitsepääsemättömiä, hänen itsevarmuutensa lisääntyy ja taitonsa karttuvat. 

Into pelkojen kesytykseen saattaa kuitenkin välillä olla koetuksella, jos edistyminen ei etene toivotusti. Takapakit kuuluvat elämään ja ovat väistämätön osa matkalla kohti pysyviä muutoksia. 

Jännityksen väheneminen tapahtuu joka tapauksessa sahalaitamaisesti. Nousut, laskut ja tasaiset vaiheet kuuluvat asiaan. 

Kannattaa pitää tavoite kirkkaana mielessä ja jatkaa rohkeasti sitä kohti. 

Muista palkitseminen 

Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset sekä itseäsi että lastasi jollain sopivalla tavalla, kun olette tehneet tiettyä harjoitusta esimerkiksi viikon ajan. 

Mieti, mikä voisi olla sinulle ja lapsellesi sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat yhteinen leikki- tai pelihetki, metsäretki, polkupyörälenkki tai lapsen suosikkipuistossa vieraileminen. Tärkeää on löytää juuri teille sopiva juttu, josta kumpikin nauttii.  

On myös tärkeää muistaa, ettei kaikkia työkaluja tarvitse saada käyttöön heti. Tehokkaimmin saatte keinoja käyttöön, kun harjoittelette niitä vaiheittain. Uusien taitojen opettelussa ja vakiinnuttamisessa on hyvä olla lempeä ja armollinen. 

Kirjaa ylös myönteisiä kokemuksia 

Edetessä on hyvä kiinnittää huomiota onnistumisiin ja kirjata ylös myönteisiä kokemuksia. Kirjaa myös havaintoja siitä, mitä kaikkea voitte tehdä, kun lapsen ahdistus ei enää rajoita elämäänne samalla tavoin kuin ennen. 

Samalla voi olla hyvä merkitä muistiin havaintoja siitä, mikä auttoi kestämään haastavia tilanteita paremmin.  

Näin vahvistat onnistumisen kokemusta sekä taitojen oppimista ja juurtumista arkeen. Samalla sinulle syntyy voimavarakirja, jota lukemalla saat uskoa onnistumisiin takapakkien äärellä. 

Muista

Jos arkea häiritsevä ahdistuneisuus ratkeaisi helposti, ei sitä varten tarvittaisi hoito-ohjelmia. 

Ohjelmassa harjoitellut keinot ovat tehokkaita ahdistuksen vähentämisessä, joten niitä aktiivisesti käyttämällä tuet lastasi ja suurella todennäköisyydellä edistytte.