Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten puhua ahdistuksesta lapselle?

On tärkeää tutustua lapsen kanssa ahdistuksentunteeseen sekä siihen, millaiset tilanteet herättävät lapsessa ahdistusta tai pelkoa. Näin lapsesi oppii ymmärtämään paremmin omia kokemuksiaan. Lapselle on myös hyvä kertoa, että hänen oireensa ovat yleisiä ja niihin voi vaikuttaa.

Keskustele lapsen kokemuksesta   

Kun tutkitte yhdessä lapsen kanssa ahdistusta, se auttaa teitä molempia 

  • ymmärtämään ahdistuksentunnetta ja siihen vaikuttavia tekijöitä paremmin 
  • tulemaan tietoisemmaksi tilanteista, jotka herättävät lapsessa ahdistusta 

Samalla se osoittaa lapselle, että muillakin on vastaavia kokemuksia.

Keskustelun kautta voit

  • osoittaa kiinnostusta ja samaistua lapsen kokemukseen 
  • luoda uskoa pulmien voittamiseen.

Huomioi lapsen tunnesanasto 

Lapset eivät useinkaan osaa sanallistaa tunteitaan kuten aikuiset. Lapsi voi puhua ahdistuksesta muilla tavoin kuin sanomalla, että jokin asia ahdistaa tai pelottaa häntä.  

Lapsi saattaa esimerkiksi todeta, että hän ”ei tykkää” tehdä jotain asiaa tai että jokin asia ”ärsyttää” häntä. Kyse voi silti olla ahdistuksesta. Lapsen tunteista voi joskus olla vaikeaa saada selkoa. Se voi herättää epävarmuutta sekä sinussa että lapsessasi.   

Tunteiden tunnistamisen tai sanallistamisen vaikeus ei kuitenkaan ole harjoittelun este. Pikemminkin päinvastoin: lapset hyötyvät usein valtavasti jo siitä, että he harjoittelevat tunteidensa tunnistamista.  

Tietoa peloista ja ahdistuksesta lapsille 

Seuraavassa saat vinkkejä siihen, miten ahdistuksesta ja peloista voi keskustella lapsen kanssa. Voitte lukea tekstin yhdessä. Voit myös antaa lapsen tutustua siihen itse.