Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten reagointisi vaikuttaa?

Lapsen ahdistus voi herättää monenlaisia huolia ja ahdistusta myös vanhemmassa. Tämä on ymmärrettävää. Ensin onkin tärkeää tarkastella sitä, miten vanhemman oma toiminta voi vaikuttaa lapseen. Kun tiedostaa omaa viestintää, on helpompi tukea lasta ahdistuksen tunteen voittamisessa.  

Tunnista vanhemmuuden huolet

Lapsi tarvitsee myötätuntoista tuuppaamista. On tärkeää, että hän tietää, että uskot hänen pärjäävän. Myös epäonnistumista ja virheiden tekemistä on tärkeä oppia sietämään. Sinun on helpompi tukea lastasi näissä asioissa, kun tunnistat ja työstät ensin omia huoliasi. 

Vanhemman huolestuneisuus voi voimistaa ja ylläpitää lapsen ahdistusta. Esimerkki vanhemman huolestuneisuuden aiheuttamasta noidankehästä: 

  • Perheessä pohditaan lapselle uutta harrastusta. 
  • Vanhempi murehtii etukäteen, ahdistuuko lapsi harrastuksessa. 
  • Kun vanhempi ottaa harrastuksen puheeksi, viestii hänen kehonkielensä jännittyneisyydestä. 
  • Lapsi aistii vanhemman huolen ja kokee, että harrastukseen meno on pelottava asia. 
  • Lapsi ahdistuu uuden harrastuksen aloittamisesta. 

vanhempi on huolissaan

huoli näkyy vanhemman kehonkielessä

lapsi tulkitsee kehonkieltä

lapsi kokee ahdistusta

Harjoitus: Vanhemman huolien todennäköisyys

Tavoite 

Opit pohtimaan realistisesti niitä huolenaiheita, joita lapsesi ahdistuneisuus ja vointi sinussa herättävät. Osaat arvioida, kuinka todennäköistä pelätyn asian toteutuminen on. Opit erottamaan toisistaan asioiden todennäköiset ja epätodennäköiset seuraukset. 

Ohje 

Valitse jokin lapseesi liittyvä asia, joka huolestuttaa sinua tällä hetkellä. 

Pohdi sitten vastaukset seuraaviin kysymyksiin.

Loading ...

Tunnista vanhemmuusansat

Ahdistusherkän lapsen tukemisessa eivät välttämättä auta samanlaiset vanhemmuuden keinot kuin muulloin. On tavallista, että vanhemmat päätyvät ratkomaan tilanteita sellaisilla tavoilla, jotka usein toistettuna ylläpitävät lapsen ahdistusta.

Joskus lapsen lähiaikuisilla on keskenään erilaisia tapoja reagoida lapsen ahdistukseen. Toinen vanhempi saattaa myötäillä ahdistusta ja toinen vetää tiukempaa linjaa.  

Jos perheeseenne kuuluu useampia aikuisia, on vanhemmuusansoja hyödyllistä tutkia yhdessä. 

Tyypilliset ansat 

Harjoitus: Tunnista omat vanhemmuusansasi

Tavoite 

Tulet tietoisemmaksi omista tavoistasi reagoida lapsen ahdistukseen. Pohdit uudenlaisia toimintamalleja tilanteisiin. 

Ohje 

Tutustu yllä kuvattuihin tyypillisiin vanhemmuuden ansoihin. Pohdi sitten seuraavia kysymyksiä: 

Loading ...

Muista

Vanhemmuuden ansoihin lankeaminen on tavallista ja inhimillistä. Se ei tee kenestäkään huonoa vanhempaa. Se ei myöskään tarkoita, että olisit aiheuttanut lapsesi ahdistuksen. 

Voit oikeastaan onnitella itseäsi, jos huomaat lankeavasi vanhemmuusansaan. Tulit tietoiseksi omasta toiminnasta. Olet siis jo oman toiminnan arvioimisen ja muutoksen matkalla. Pidä mielessä, että tämä matka jatkuu eliniän eikä valmista tarvitsekaan tulla. 

Lapset voivat myös kokea vanhempiensa toiminnan hyvin eri tavalla. Ei ole yhtä oikeaa toimintatapaa. Joku toimintatapa voi sopia yhdelle lapselle, mutta ei toiselle.