Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten tästä eteenpäin?

Olet nyt suorittanut masennuksen omahoito-ohjelman loppuun - hienoa!

Toivottavasti sait hyödyllistä tietoa ja uusia ideoita sekä työkaluja masennuksen voittamiseen. Kiinnitä jatkossakin huomiota omaan arjenhallintaasi ja pyri huolehtimaan itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla. Muista myös palkita itseäsi.

Kannattaa jatkaa toimintapäiväkirjan pitämistä, jotta opit tunnistamaan, miten eri tekijät vaikuttavat mielialaasi.

Salli itsellesi lepopäiviä, ja suunnittele niitä vaikka ennakkoon. Suunnittele viikkokalenteriin ennakkoon myös hetkiä liikunnalle ja mielekkäälle toiminnalle.

Muista

Mikäli masennuksesi voimistuu entisestään tai koet sen haittaavan toimintakykyäsi ja elämänlaatuasi, älä epäröi hakea apua!

Seuraavalla videolla (1:20) kuulet lisää vinkkejä siihen, miten oman mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.

Mistä apua?

Miten toimin, jos omahoito-ohjelma ei riittänyt?

Mikäli masennuksesi voimistuu entisestään tai koet sen haittaavan toimintakykyäsi ja elämänlaatuasi, hae apua epäröimättä.

Mikäli sinulla on jo hoitokontakti, kerro tuntemuksistasi omalle ammattilaisellesi. Mikäli sinulla ei ole hoitokontaktia, on masennuksessa perusterveydenhuolto yleensä oikea taho. Perusterveydenhuoltoon kuuluvat terveysasemat, työterveyshuollot ja yksityiset lääkäriasemat.

Nettiterapia

Mikäli koet, että pääsit hyvään alkuun, mutta haluat vahvempaa tukea, voit keskustella lääkärisi kanssa nettiterapian mahdollisuudesta.

Nettiterapia on omalta tietokoneelta tai älylaitteelta toteutettava hoito, jossa terapeutti tukee itsenäistä etenemistäsi. Nettiterapiassa käsitellään osin samoja teemoja kuin tässä hoito-ohjelmassa ja pääset tekemään lisää harjoituksia.

Terapiaa teet viikoittain, ja sen kesto on noin 3–4 kuukautta. Terapiassa jatkat hankaluuksiesi pohtimista ja opettelet uusia toimintamalleja tietosisältöjen, videoiden ja harjoitteiden avulla.

Nettiterapioista on oikein kohdennettuina saatu yhtä hyviä tuloksia kuin kasvokkain toteutetusta psykoterapiasta.

Nettiterapian pääsee yleensä aloittamaan viikon sisällä siitä, kun lääkäri on kirjoittanut lähetteen.

Kiitos!

Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa elämääsi!

Saitko apua masennuksen omahoito-ohjelmasta?

Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.