Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

6. Opi vastaanottamaan ajatukset ja tunteet

Tuomitsevuus itseä tai muita kohtaan lisääntyy masennuksen myötä. Tuomitsevia ajatuksia ja tunteita kannattaa opetella tunnistamaan ja sen jälkeen päästämään irti.

Ihmisillä on usein käsitys, että oma ajatus tai tunne on vankkumaton tosiasia. Todellisuudessa ajatus on vain ajatus ja tunne on vain tunne. Ne ovat ohimeneviä.

Ajatukset ja tunteet vaihtelevat

Tuomitseva ajattelu lisää pahaa oloa. Välillä aamulla peilistä katsoessa meillä on ajatus, että olemme kauniita. Välillä taas on ajatus, että olemme rumia. Kumpikaan ei ole kuitenkaan sen oikeampi fakta, vaan ainoastaan ohimenevä ajatus, johon myös mielialat vaikuttavat.

Tunnetilatkin vaihtelevat: välillä olemme surullisia, välillä iloisia. Mikään ei ole pysyvää.

Kun huomaat soimaavasi itseäsi jostain, pane se merkille. Huomioi se pelkästään. Voit vaikka kiittää sarkastisesti mieltäsi tästä syyttävästä ajatuksesta ja pyrkiä päästämään siitä irti.

Ajatukset ja tunteet ovat voimakkaita, mutta niiden mukaan ei ole pakko toimia. Anna niiden tulla kuin meren aallot tai taivaan pilvet. Toiset aallot ovat suurempia, toiset pienempiä. Toiset pilvet liikkuvat hitaammin, toiset taas nopeammin, mutta paikoilleen ne eivät jää.

Harjoitus: Omat tuomitsevat ajatukseni

Tavoite

Opit huomioimaan negatiiviset ajatukset, kirjaamaan ne ylös ja päästämään niistä irti. Ymmärrät, että vaikka ajatukset ja tunteet ovat voimakkaita, ei niiden mukaan ole pakko toimia

Ohje

Kirjaa ylös minkälaisia tuomitsevia ajatuksia sinulla on itsestäsi tai muista.

Pohdi jokaisen kirjaamasi ajatuksen kohdalla:

  • Onko tästä tuomitsevasta ajatuksesta hyötyä?
  • Jos ei ole, niin voinko yrittää päästä siitä irti?

Omat tuomitsevat ajatukseni:

Loading ...