Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Mielihyvän lisääminen arkeen

Teetkö riittävästi asioita, joista nautit? Elämä on jatkuvaa tasapainottelua kuluttavien ja voimaa tuovien asioiden välillä. Jos asiaan ei kiinnitä huomiota, saattaa vaaka huomaamatta kallistua kuluttavien asioiden puolelle.

Ihmisillä on huomattavia eroja stressinsietokyvyssä, ja on hyvä oppia tunnistamaan omat rajansa. Jos huomaat, että käytät kohtuuttoman paljon aikaa voimavaroja kuluttaviin asioihin, kannattaa sinun tarkastella arkeasi ja kiinnittää huomiota ajankäytön tasapainoon.

Jos elämässä ei ole riittävästi aikaa palautumiselle ja rentoutumiselle, voi seurauksena olla esimerkiksi 

  • mielialan laskua, ärtymystä ja väsymystä
  • muistivaikeuksia ja keskittymiskyvyn heikentymistä
  • kohtuutonta huolestumista tai ahdistusta
  • aloitekyvyn vähemistä
  • mielenkiinnon puutetta aiemmin miellyttäviksi koettuihin asioihin

Mielekäs tekeminen

Mikä tahansa tekeminen ei ole mielekästä. Monella on kokemus siitä, että vaikka on saanut lähdettyä ulos, laitettua tiskit koneeseen tai käytyä kaupassa, ei olo ole parantunut. Mielialaa parantaa tekeminen, joka on mielekästä tai jossa kokee olevansa hyvä.

On tärkeää alkaa etsimään takaisin menetettyjä toimintoja, jotka aikoinaan tuottivat hyvää oloa. On hyväksi myös löytää aivan uusia hyvää oloa tuottavia asioita.

Inspiroidu muiden kokemuksista

Ennen tämän sivun pohdintatehtävää, voit katsoa seuraavan videon (2:45). Videolla masennusta kokeneet henkilöt kertovat esimerkkejä asioista ja tekemisistä, joista he nauttivat ja saavat voimaa arjen keskellä.

Yksi vinkki on suunnitella mielekäs vapaa-ajan tekeminen etukäteen, jotta se varmemmin toteutuu.

Mikä tuo juuri sinulle iloa?

On hyvin yksilöllistä, mistä kukin nauttii. Onkin tärkeää, että tiedät, mitkä asiat tuottavat iloa juuri sinulle. Mielihyvävarastolista on hyvä laittaa näkyvälle paikalle, kuten jääkaapin oveen.

Pohdi myös, lisäävätkö valitsemasi asiat hyvinvointiasi myös pitkällä tähtäimellä. Uupuneena voi olla altis sortumaan haitallisiin pikaratkaisuihin. Esimerkiksi lohtusyöminen, alkoholi, uhkapelaaminen tai netissä surffaaminen voivat hetkellisesti helpottaa oloa, mutta olla pidemmällä tähtäimellä haitaksi.

Miellyttävien asioiden löytäminen on usein helpompaa tyytyväisessä mielentilassa.

Mielihyvävarasto - mistä asioista nautit?

Tavoite

Opit lisäämään mielihyvää arkeesi. 

Ohje

Laadi lista asioista, jotka koet miellyttäviksi. Laita lista näkyville vaikka jääkaapin oveen.

Muistele listaa tehdessäsi kaikkia asioita, jotka ovat tuottaneet sinulle tyydytystä aiemmin. Älä edellytä, että niiden täytyisi juuri nyt tuottaa mielihyvää. Yritä miettiä mahdollisimman monta pientä ja konkreettista asiaa.

Loading ...