Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

2. TYÖKALUJA

Näin voit itse vaikuttaa viiltelyyn

Elämä ilman viiltelyä voi vaikuttaa mahdottomalta. Mielesi saattaa yrittää vakuutella, että joskus on niin vaikea olo, ettei ole mitään muita keinoja. Mielesi saattaa myös vähätellä viiltelyn vakavuutta. Oman mielen kanssa ei aina kannata ryhtyä väittelemään. Kokeile sen sijaan pysyä avoimena ja tutkia erilaisia tapoja toimia.

Toivottavasti löydät itsellesi sopivia keinoja, joita voit arjessasi hyödyntää. Jo se on merkittävää, että luet tätä tekstiä. Olet siis ainakin hetkeksi pysähtynyt miettimään tilannettasi ja toivot muutosta.  

Anna aikaa muutokselle 

Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista. 

Tee silti sopimus itsesi kanssa: kokeile tämän omahoidon ohjeita, ja arvioi vasta myöhemmin niiden hyödyllisyyttä. 

Saat tässä osiossa työkaluja toimintakyvyn palauttamiseen ja ajattelutavan uudistamiseen. Tee tehtäviä sen mukaan, mitkä tehtävät tuntuvat itsellesi tarpeellisilta. Muista kuunnella omia voimavarojasi. 

Aktiviinen harjoittelu tuo tulosta

  • Harjoituksia on hyvä tehdä päivittäin ja joskus useamminkin kuin kerran päivässä.
  • Harjoituksia on tärkeä tehdä säännöllisesti, vähintään 2-3 viikon ajan.

Vasta sen jälkeen voit huomata niiden vaikutuksia.

Seuraavaksi opettelet taitoja vaihtoehtojen löytämiseksi viiltelylle ja hyvinvoinnin tukemiseksi.

Mitä mieltä olet omahoito-ohjelmasta tähän asti?

Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.