Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Viiltelyn omahoidon muistilista

Kun olet lopettanut viiltelyn, saattaa tulla aikoja, jolloin haluat viillellä. Saatat myös jossain vaikeassa tilanteessa päätyä viiltelemään.

Viiltelyn lopettaminen ei ole aina helppoa. Viiltely on saattanut auttaa sinua selviytymään jopa vuosien ajan.

Milloin viiltelystä on päässyt eroon?

Mitä pidempi aika viiltelyn lopettamisesta on, sitä harvemmin viiltely yleensä enää pyörii mielessä. Alttius viiltelylle voi kuitenkin jäädä, samalla tavalla kuin alttius tupakointiin voi jäädä tupakoinnin lopettaneelle.

Ajatuksesi eivät ole vaarallisia

Muista, että viiltelyn ajatteleminen ja ikävät tunteet eivät itsessään ole vaarallisia. Voit aina valita, miten toimit. Myös myöhemmin elämässä ajatuksesi voivat tulla ja mennä. Anna siis itsellesi lupa ajatella viiltelyä.

Anna myös itsellesi lupa olla inhimillinen ja tehdä virheitä. 

Jos huomaat vaikeita tunteita tai halun viillellä

  1. Muista, että ajatukset ja tunteet eivät ole itsessään vaarallisia. Ne tulevat ja menevät.
  2. Kerro itsellesi, mitä koet parhaillaan. Mitä ajatuksia, tunteita ja toimintaimpulsseja tunnistat? Jos sinun on vaikeaa tavoittaa ajatuksiasi, voit kokeilla täydentää esimerkiksi lauseen ”Minusta tuntuu, kuin minulle kävisi/kohta tapahtuisi/että mikään/että kaikki/että minä…”
  3. Muista, että ajatukset ovat vain ajatuksia. Vaikeiden tunteiden yhteydessä ei kannata heti uskoa ajatuksiaan.
  4. Kokeile olla näiden kokemusten kanssa ilman, että taistelet niitä vastaan. Pyri tähän, vaikka mielesi sanoisi, että et voi sietää tätä tilannetta. Älä anna automaattisten ajatusten ja vaikeiden tunteiden päättää, miten toimit.
  5. Käytä tarpeen mukaan kriisitaitoja. Palaa kuitenkin myöhemmin tarkkailemaan tilannettasi.
  6. Kiinnitä huomiota omiin tarpeisiisi. Mikä olisi hyödyllistä juuri nyt?
  7. Ratko tarvittaessa ongelmia, ja pyydä siihen myös apua.

Jos olet viiltänyt itseäsi

Jos olet viiltänyt itseäsi, palaa jälleen Miksi vahingoitan itseäni -harjoitukseen. Älä etsi syyllisiä, vaan pyri ymmärtämään ajatusten, tunteiden ja toimintaimpulssien logiikkaa.

Jos viiltelyn vuoksi koet pettymyksen- ja suruntunteita, ota nämä tunteet vastaan.

Voit myös pohtia, onko elämässäsi tällä hetkellä jotain vaikeaa asiaa tai olosuhdetta, johon voit itse vaikuttaa. Kokeile ongelmanratkaisua.

Muista

On tavallista ajatella viiltelyä usein lopettamisen jälkeenkin. Viiltelyn ajatteleminen ja ikävät tunteet eivät ole vaarallisia. Voit aina valita, miten toimit.