Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. EVÄITÄ JATKOON

Viiltelyn omahoito-ohjelma lähenee loppuaan. Tässä kohtaa voit kiittää ja kehua itseäsi ohjelman suorittamisesta sekä saavuttamistasi tuloksista. Kiitos, että olet jaksanut lukea ja tehdä harjoitteita näin pitkälle!

Suunta eteenpäin

Toivottavasti löysit tästä ohjelmasta työkaluja ja harjoituksia, jotka koit itsellesi hyödyllisiksi. Toipumisessa on tärkeää suunnata mieli tietoisesti tähän hetkeen ja uudestaan kohti tulevaa.

Harjoitus tekee mestarin

Kuten kaikkien uusien taitojen opettelussa, myös mielen hyvinvoinnin taitojen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, auttavat ne sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.

Harjoittelua voidaan verrata uimisen opetteluun

Uimisen tekniikka pitää opetella matalassa vedessä, ja sitten uimataitoa vahvistetaan turvallisissa olosuhteissa. Kun olet saavuttanut riittävän hyvän uimataidon, voit uida myös haasteellisimmissa olosuhteissa, kuten paikoissa, joissa jalat eivät ylety pohjaan.

Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset itsesi jollain sopivalla tavalla, kun olet harjoitellut uutta taitoa esimerkiksi tietyn ajan tai tietyssä vaikeassa tilanteessa.

Mieti, mikä voisi olla sinulle sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat lempimusiikin kuuntelu, kirjan lukeminen, rentouttavan illan vietto tai kaverille soittaminen. Tärkeää on löytää juuri sinulle sopiva tapa.