Skip to main content

Egenvårdsprogram

3. RÅD FÖR FRAMTIDEN

Egenvårdsprogrammet för självskadebeteende närmar sig sitt slut. I det här skedet kan du tacka och berömma dig själv för att du har slutfört programmet samt för de resultat du har uppnått. Tack för att du tog dig tid att läsa och göra övningarna så här långt!

Vägen framåt

Förhoppningsvis hittade du några verktyg och övningar i det här programmet som du tyckte var användbara för dig. När man återhämtar sig är det viktigt att medvetet fokusera på det som händer just nu samt vad som kommer att hända i framtiden.

Övning ger färdighet

Det är viktigt att öva regelbundet då man lär sig något nytt, även då man lär sig färdigheter i att må bra psykiskt. När du börjar med att öva på att använda verktygen i lätta situationer hjälper de dig efterhand också i svårare situationer när känslorna håller på att ta över.

Övning kan jämföras med att lära sig att simma

När du lär dig simma måste du först lära dig tekniken i grunt vatten och sedan kan du träna vidare under trygga förhållanden. När du har tillräckligt goda simkunskaper kan du också simma i mer krävande förhållanden, som på ställen där fötterna inte når botten.

Särskilt i början kan övningen vara ansträngande. Därför är det viktigt att du, efter att ha övat på en ny färdighet till exempel under en viss tid eller i en viss svår situation, belönar dig själv på något lämpligt sätt.

Tänk ut en lämplig belöning åt dig själv. Exempel på belöningar är att lyssna på din favoritmusik, läsa en bok, ha en avkopplande kväll eller ringa en kompis. Det viktiga är att hitta rätt metod just för dig.