Näin nettiterapia toimii

​​​​Nettiterapia on tehokasta matalan kynnyksen hoitoa ja aloittamaan pääsee nopeasti, noin viikossa. Nettit​erapiaa on tarjolla ​yleisimpiin mielenterveyden häiriöihin.

Jos koet tarvitsevasi terapiaa, sinun tulee ensin hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen luo keskustelemaan tilanteestasi, esimerkiksi terveysasemallesi, työterveyshuoltoon tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Sitä kautta voit saada lähetteen nettiterapiaan. Lähetteen voi tehdä niin julkisen kuin yksityisen sektorin lääkärit ympäri Suomen.

Nettiterapiat ovat Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) tuottamia ja Suomessa asuville ilmaisia​.

Terapian kulku ja idea

Nettiterapia alkaa yleensä noin viikossa siitä kuin lääkäri on tehnyt lähetteesi. Ohjelmasta riippuen, terapia kestää 2-4 kuukautta. Tukenasi toimii nettiterapeutti, joka on oireisiisi erikoistunut psykologi tai sairaanhoitaja.

Nettiterapia perustuu itsenäiseen työskentelyyn, jota voit tehdä sinulle sopivaan aikaan missä vain.

Etenet osio kerrallaan ja opit uusia toimintamalleja tietosisältöjen, videoiden ja harjoitteiden avulla. Jokaiselle viikolle on rakennettu noin tunnin mittainen istunto ja niiden välissä teet tehtäviä, kuten päiväkirjan täyttämistä.

Nettiterapeutti antaa palautetta, kommentoi tehtäviäsi ja vastaa kysymyksiisi​. Voit olla häneen viestiyhteydessä koko terapian ajan.

Edellytyksiä

Onnistunut nettiterapia vaatii sinulta

  • motivaatiota oppia uusia toimintatapoja
  • sitoutumista itsenäiseen työskentelyyn ainakin kaksi tuntia viikossa muutaman kuukauden ajan
  • nettiyhteyden tietokoneella tai mobiililaitteella
  • pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.​

Nettiterapioihin otetaan täysi-ikäisten lisäksi 16-vuotiaita, joiden psykiatri arvioi, että nuori hyötyisi nettiterapiasta. Lapsille ja nuorille on myös oma nettiterapia sosiaaliseen ahdistuneisuuteen.

Mihin vaivoihin saa nettiterapiaa?

Yleistynyt ahdistuneisuusAlkoholin liikakäyttöKaksisuuntainen mielialahäiriöMasennusPakko-oireetPaniikkiSosiaalisten tilanteiden pelkoSosiaalinen ahdistuneisuus lapsilla ja nuorillaUnettomuus

Näyttöön perustuvaa hoitoa

Helppokäyttöiset nettiterapiat pohjautuvat kognitiivisiin ja käyttäytymisterapeuttisiin menetelmiin ja sisältävät kukin esimerkkihenkilöitä, joiden vaiheita seurataan terapian läpi. Itsenäinen työskentely lisää aktiivisuuttasi ja hallinnan tunnetta elämässäsi.

Jo lähes 5000 ihmistä vuodessa käy nettiterapiaa ja ​palaute on ollut positiivista.

Monet nettiterapioistamme löytyvät kansallisista Käypä hoito -suosituksista. Nettiterapia on myös yli sadassa kansainvälisessä tutkimuksessa todettu tehokkaaksi ja käytännölliseksi hoitomuodoksi.

Esimerkiksi:

Andrews ym. (2018)

Missä nettiterapia käydään?

Suurin osa nettiterapioistamme käydään Omapolku-nimisellä alustalla, johon pääsee kirjautumaan kaikilta laitteilta. Voit tehdä nettiterapiaan liittyviä tehtäviä ja istuntoja sinulle sopivaan aikaan, miltä tahansa laitteelta. Jotkut terapiaohjelmat suoritetaan mobiilisovelluksella.

Saatuasi sähköpostin lähetteesi hyväksymisestä, kirjaudut terapiaohjelmaan verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Löydät kirjautumislinkit suoraan terapiaohjelmien sivuilta.

​​​​​Oletko terveydenhuollon ammattilainen?

Linkistä alta löydät läheteohjeita sekä lisää tietoa nettiterapian edellytyksistä ja käytännöistä:

Ohjeita ​lääkärille​ ​