Näin nettiterapia toimii

​​​​​​​​​​​​Nettiterapia on tehokasta matalan kynnyksen hoitoa ja aloittamaan pääsee nopeasti, noin viikossa.

Jos koet tarvitsevasi terapiaa, hakeudu terveydenhuollon ammattilaisen luo keskustelemaan tilanteestasi, esimerkiksi terveysasemallesi, työterveyshuoltoon tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Sitä kautta voit saada lähetteen nettiterapiaan. Lähetteen voi tehdä kuka tahansa lääkäri,​ ympäri Suomen.

Nettiterapiat ovat Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) tuottamia ja Suomessa asuville ilmaisia​.

Terapian kulku ja idea

Nettiterapia alkaa yleensä noin viikossa siitä, kun ammattilainen on tehnyt lähetteesi. Ohjelmasta riippuen, terapia kestää 2-4 kuukautta. Tukenasi toimii nettiterapeutti, joka on oireisiisi erikoistunut psykologi tai sairaanhoitaja.

Nettiterapia perustuu itsenäis​een työskentelyyn, jota voit tehdä sinulle sopivaan aikaan missä vain. Itsenäinen työskentely lisää aktiivisuuttasi ja hallinnan tunnetta elämässäsi.

Etenet osio kerrallaan ja opit uusia toimintamalleja tietosisältöjen, videoiden ja harjoitteiden avulla. Jokaiselle viikolle on rakennettu noin tunnin kestävä itsenäisesti tehtävä istunto,​ jonka aikana saat tietoa, pohdit tilannettasi ja hankaluuksiasi ja niiden suhdetta ajatuksiisi, tunteisiisi ja toimintaasi. Näiden istuntojen välissä teet arjen harjoitteita, esimerkiksi päiväkirjasovelluksen avulla.

Nettiterapeutti antaa palautetta, kommentoi tehtäviäsi ja vastaa kysymyksiisi istuntojen välissä. Voit lähettää hänelle viestejä koko terapian ajan.

Edellytyksiä

Onnistunut nettiterapia edellyttää sinulta

  • motivaatiota oppia uusia toimintatapoja
  • sitoutumista itsenäiseen työskentelyyn ainakin kaksi tuntia viikossa muutaman kuukauden ajan
  • pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen​

  • nettiyhteyden tietokoneella tai mobiililaitteella (adhd:n ja unettomuuden nettiterapiat toimivat vain mobiililaitteilla).

Nettiterapioihin otetaan täysi-ikäisten lisäksi 16-vuotta täyttäneitä​, joiden lääkäri arvioi, että nuori hyötyisi nettiterapiasta. 13-vuotta täyttäneille nuorille on myös oma nettiterapia sosiaaliseen ahdistuneisuuteen.

Mihin vaivoihin saa nettiterapiaa?

Yleistynyt ahdistuneisuusAlkoholin liikakäyttöKaksisuuntainen mielialahäiriöMasennusPakko-oireetPaniikkiSosiaalisten tilanteiden pelkoSosiaalinen ahdistuneisuus lapsilla ja nuorillaUnettomuusPitkäaikaiset ja haittaavat keholliset oireet​

Näyttöön perustuvaa hoitoa

Helppokäyttöiset nettiterapiat pohjautuvat kognitiivisiin ja käyttäytymisterapeuttisiin menetelmiin. Jo yli kymmenentuhatta ihmistä vuodessa käy nettiterapiaa ja ​palaute on ollut positiivista.

Monet nettiterapioistamme löytyvät kansallisista Käypä hoito -suosituksista. Internet- tai mobiilivälitteiset, tietotekniikka-avusteiset terapeutin tukemat hoidot eli nettiterapiat ovat laajan tutkimusnäytön perusteella tehokkaita ja käytännössä hyvin toimivia hoitoja. HUSin Yleistyneen ahdistuneisuushäiriön nettiterapian vaikuttavuus on todettu suureksi 2022 julkaistussa tutkimuksessa.​

Ritola ym. (2022) Andrews ym. (2018)

Missä nettiterapia käydään?

Suurin osa nettiterapioistamme käydään Omapolku-nimisessä oppimisympäristössä​, johon pääsee kirjautumaan selaimella​ kaikilta laitteilta. Voit tehdä nettiterapiaan liittyviä tehtäviä ja istuntoja sinulle sopivaan aikaan, miltä tahansa laitteelta. Joissakin terapiaohjelmissa käytetään mobiilisovellusta.

Saatuasi sähköpostin lähetteesi hyväksymisestä, kirjaudut terapiaohjelmaan verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Löydät kirjautumislinkit suoraan terapiaohjelmien sivuilta.

​​​​​

Tietosuoja- ja saavutettavuusseloste

Palveluun tallennettavat potilastiedot kuuluvat HUSin potilasrekisteriin, jonka tietosuojaseloste on saatavilla hus.fi​. Nettiterapiat eivät täytä vielä kaikilta osin saavutettavuusvaatimuksia, joista lisätietoa saavutettavuusselosteissa​.​Oletko terveydenhuollon ammattilainen?

Linkistä alta löydät läheteohjeita sekä lisää tietoa nettiterapian edellytyksistä ja käytännöistä:

Ohjeita ​lääkärille​ ​