Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur stöda minnet?

En smidig vardag förutsätter att man kontinuerligt både lär sig och utnyttjar sådant man redan lärt sig. Utöver att tillägna sig ny kunskap behöver man även lägga information på minnet och komma ihåg den vid behov.

Det är inte meningen att minnet ska fungera som en maskin som lagrar allt perfekt. Tvärtemot vad många tror är det sällan som man genast lär sig namn, datum eller telefonnummer.

Minnet och dess verksamhet består av flera olika dimensioner. Det är sällan svagt i alla avseenden. Minnet fungerar även på olika sätt i olika åldrar och livssituationer. Det påverkas också av psykiskt och fysiskt välbefinnande.

Koncentrationsförmåga, minne och inlärning

Det kan vara svårt att sätta sig in i det man ska lära sig, eller finna det som är relevant. Det kan även vara svårt att bli motiverad att göra saker som känns mindre intressanta.

I vissa fall kan hjärnan inte hantera och bearbeta lika många saker samtidigt som vanligt (nedsatt arbetsminne). I andra fall är det svårare än vanligt att återkalla saker man lärt sig och uttnyttja denna information (nedsatt långtidsminne eller erinring).

Övriga faktorer som belastar minnet

Ibland är koncentrationssvårigheterna förknippade med övriga faktorer som belastar minnet, till exempel en kaotisk vardag eller en sorts otålighet och benägenhet att bli frustrerad.

I en oförutsägbar miljö är det svårt att agera konsekvent. Brist på omdöme och starka känslor försvårar inlärning och memorering.

Det är väldigt svårt att lära sig eller komma ihåg saker när man är mycket stressad, trött eller hungrig.

Tips för att stöda minnet

Fundera på vad det är du tycker är svårast angående ditt minne. Vad tycker du är lättast? Kan du använda dina styrkor för att hantera dina svagheter bättre?

  • Undvik brådska och stress.
  • Reservera tillräckligt med tid för inlärning och ta pauser.
  • Se till att du får vila och återhämta dig.
  • En stor del av inlärningen sker då man sover tillräckligt.

Hjälpmedel och handlingssätt

  • Externalisera ditt minne genom att skriva ner det som du ska komma ihåg på papper och övriga hjälpmedel. Använd dig av minneslappar och -listor, kalendern, påminnelser, appar och timers.
  • Ha en utsedd plats där du alltid förvarar viktiga saker såsom nycklar och plånbok.
  • Ett föremål som placeras på en synlig plats påminner dig om saken du ska göra. Lägg böckerna du ska lämna tillbaka till biblioteket i tamburen och soppåsen du ska föra ut vid ytterdörren. För att kunna lägga märke till de saker du ska komma ihåg måste hemmet vara i tillräckligt god ordning.

Gör anteckningar

  • Att göra anteckningar stöder minnet och inlärningen. Skriv ner det viktigaste under föreläsningar, möten, grupparbeten, under diskussioner om barnets angelägenheter eller då du läser. Om det är svårt att skriva och lyssna samtidigt, skriv ner de viktigaste nyckelorden och komplettera senare. Att göra anteckningar möjliggör att du kan gå tillbaka till det antecknade innehållet, och du behöver inte stressa lika mycket över att komma ihåg saker.
  • Tankekartor hjälper dig att hantera större helheter. När innehållet i ett lärobokskapitel eller arbetsprojekt kan uttryckas i en bild är det lättare att lära sig och komma ihåg helheten. Det kan vara lättare att komma ihåg saker man själv skriver ner på ett papper. I elektroniska applikationer för tankekartor kan man lägga till länkar, bilder och kommentarer till tankekartan. Det lönar sig att använda olika färger, illustrationer samt markeringar eller highlighters.

Studietekniker

  • Dra nytta av mentala metoder. Gör det du lär dig mer intressant, roligt eller personligt. Kombinera ord, bokstäver eller siffror med tidigare information. Gruppera saker i ditt huvud eller dina anteckningar på ett nytt sätt. Koppla bilder eller bekanta platser till informationen. Fantasi och humor är effektiva hjälpmedel.
  • Vi minns bäst de saker som har att göra med oss själva. Koppla informationen du ska lära dig till händelser eller åldersstadier i ditt eget liv. Hur gammal var du när teori x utvecklades eller person y föddes? Använd födelseår eller skonummer för att memorera siffror.
  • Du kan söka information om studietekniker på webben och i läroanstaltens stödtjänster. Hitta en teknik som passar dig.

Pauser och det egna förhållningssättet

  • Det lönar sig att dela upp stora mål i mindre delmål och att undvika tvångsmässigt slit. Att schemalägga arbetet och pauserna fungerar för de flesta.
  • Då du testar dig själv på det inlärda materialet kan både gratulera dig själv över de framsteg du gjort samt notera vad du ännu måste öva på.  
  • Ha en mer avslappnad inställning till minnets funktion. Det är inte möjligt att komma ihåg allt, och alla har starkare och svagare delområden av sitt minne.