Skip to main content

Egenvårdsprogram

Miten voimakasta ilmastoahdistukseni on?

Voit arvioida ilmastoahdistustasi seuraavan asteikon avulla. Monesti ahdistuksen voimakkuus vaihtelee paljon. Siihen vaikuttavat muun muassa tilanne ja olosuhteet sekä mahdollisuus saada tukea.

Tämän asteikon avulla ei voi asettaa diagnooseja tai määritellä hoidon tarvetta. Sen sijaan se voi auttaa sinua hahmottamaan paremmin omaa tilannettasi. 

Tutustu seuraaviin ahdistuksen voimakkuuden tasoihin. Arvioi, mikä niistä parhaiten kuvaa ahdistustasi tällä hetkellä. Pohdi erityisesti ahdistuksen vaikutuksia toimintakykyysi ja arkielämääsi. 

Ahdistuksen voimakkuuden arviointi 

1. Lievä 

Ilmastoahdistuksen kokeminen on ajoittaista. Toimintakyky on hyvä. Ahdistus ei vaikuta arkielämään. 

2. Kohtalainen 

Ilmastoahdistuksen kokeminen on säännöllistä. Toimintakyky on hyvä. Ahdistus vaikuttaa hieman arkielämään. Ajoittain on tarvetta läheisten tuelle tai keskusteluavulle. 

3. Merkittävä 

Ilmastoahdistuksen kokeminen on lähes päivittäistä. Toimintakyky on ajoittain koetuksella. 

Ahdistus vaikuttaa arkielämään ja näkyy esimerkiksi nukkumisvaikeuksina. Tarvitaan paljon läheisten tukea, keskusteluapua ja kannattelua. Ammatillisen avun hakeminen voi olla tarpeen. 

4. Voimakas 

Ilmastoahdistus on lähes jatkuvaa. Ahdistuksella on selviä vaikutuksia toimintakykyyn. 

Arkielämässä on suuria vaikeuksia, ja mielialaoireet ovat merkittäviä. Tällä tasolla on yleensä tarve tiiviille tuelle ja keskusteluavulle. Ammatillisen avun hakeminen on suositeltavaa. 

5. Erittäin voimakas 

Ilmastoahdistus on jatkuvaa ja kehämäisesti itseään voimistavaa. Toimintakyky on alhainen. Tällä tasolla on yleensä tarve hakea nopeasti ammatillista apua. 

Muista

Ilmastoahdistus ja -huoli ovat tarpeellisia reaktioita maailman ympäristöongelmiin. Ympäristöongelmat voivat herättää ajatuksia, tunteita ja reaktiota, jotka vaihtelevat laidasta laitaan.  

Milloin tarvitaan ammattiapua? 

Ahdistuksella on tärkeä viesti muutoksen tarpeesta. Ahdistus voi kuitenkin kasvaa sietämättömäksi, jolloin se voi johtaa toimintakyvyn laskuun tai lamautumiseen. Näin voi käydä erityisesti silloin, kun mieltä kuormittavat monet muutkin asiat ja kyky ottaa tervettä etäisyyttä hankaliin asioihin vähenee. Silloin kannattaa kääntyä läheisen tai ammattilaisen puoleen. 

Jos ilmenee itsetuhoisuutta tai vakavaa todellisuudentajun pettämistä, tarvitaan aina lisäapua. Ammattilaisten puoleen kannattaa kääntyä myös, jos arki on ahdistuksen vuoksi sietämätöntä tai esimerkiksi unettomuus jatkuu pitkään.