Skip to main content

Egenvårdsprogram

​​​Miten tästä eteenpäin?

Olet nyt suorittanut omahoito-ohjelman loppuun. Hienoa!

Seuraavalla videolla (1:20) kuulet, miten oman mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.

Toivottavasti sait hyödyllistä tietoa, uusia ideoita ja työkaluja. Itselle sopivalta tuntuvien harjoitusten tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin. Kiinnitä jatkossakin huomiota myös omaan arjenhallintaasi. Pyri huolehtimaan itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla. 

Salli itsellesi lepopäiviä, ja suunnittele niitä vaikka ennakkoon. Suunnittele viikkokalenteriin myös hetkiä liikunnalle ja mielekkäälle toiminnalle. 

Muista

Ilmastoahdistuksen kanssa ei kannata jäädä yksin. Ilmastoahdistus ei ole mielenterveysongelma, mutta se voi laukaista tai lisätä niitä. 

Mikäli ilmastoahdistus voimistuu entisestään tai koet sen haittaavan toimintakykyäsi ja elämänlaatuasi, älä epäröi hakea apua! 

Miten toimin, jos omahoito-ohjelma ei riittänyt? 

Mikäli tilanne pahentuu entisestään tai koet sen haittaavan toimintakykyäsi ja vointiasi, mieti tarvitsetko ammattiapua. Mikäli sinulla on jo hoitokontakti, kerro tuntemuksistasi omalle ammattilaisellesi.  

Myös mielenterveysjärjestöt tarjoavat tukea ilmastoahdistuksen ja muiden tunteiden käsittelyyn. 

Ilmastoahdistuksen voimakkuuden kartoittamisessa voit käyttää apunasi seuraavaa voimakkuusasteikkoa. 

Ammattilaiselta saatava apu ja vertaistuki 

Keskeistä ilmastoahdistuksen kanssa selviämisessä on mahdollisuus saada tukea muilta ja kokea, että ei ole yksin. Monet saattavat kokea, ettei samoin ajattelevia ole lähettyvillä. Tämä voi korostua, jos asuu pienellä paikkakunnalla.  

Sote-ammattilaisten perustama ilmastotunteisiin keskittyvä yhdistys Tunne ry ja MIELI ry:n Ympäristö ja tulevaisuus mielessä -hanke (2023–2025) tarjoaa sekä ryhmämuotoista että yksilöllistä tukea ilmastoon, ympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvien huolien käsittelyyn.  

Voit olla matalalla kynnyksellä yhteydessä sähköpostitse, puhelimitse tai Tukinet-palvelun kautta, jos koet tarvitsevasi tukea näiden tunteiden, huolien ja ahdistusten kanssa.  

Muita tukea tarjoavia tahoja ovat esimerkiksi: 

  • MIELI ry:n Kriisipuhelin 
  • Sekasin-chat 
  • Tukinetin Solmussa-chat 

Lisätietoa ja linkkejä ilmasto- ja kestävyyskysymyksiin ja hyvinvointiin liittyen: 

Englanniksi / In English: 

Ruotsiksi / På svenska: 

Mikäli sinulla ei ole hoitokontaktia, ja koet tarvitsevasi sellaista, kannattaa ottaa yhteyttä perusterveydenhuoltoon eli esimerkiksi terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle. Lisätietoa avun hakemisesta löytyy mielenterveyspalvelut-osiosta 

Kiitos!

Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa elämääsi! 

Saitko apua ilmastoahdistuksen omahoito-ohjelmasta?

Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.