Information om tvångssymtom
Tvångssymtomen kan vara närvarande i vardagen nästan fortlöpande eller förekomma endast sporadiskt.
Symtomen kan påverka människorelationer samt orsaka rädsla och skam. I tvångssymtom är det inte fråga om en bestående egenskap, utan om ett funktionellt tillstånd. Tvångssymtom kan behandlas.
Tvångstankar
Tvångstankarna är återkommande, ångestframkallande tankar som är svåra eller omöjliga att bli av med. Tankarna är överdrivna eller oändamålsenliga med tanke på situationen. Den berörda personen inser i allmänhet att symtomen är irrationella och vill bli av med dem.
Tvångstankarna omfattar oftast
- smittorisker eller orenhet
- behov av symmetri eller precision
- rädsla för att förlora självbehärskningen
- rädsla för att skada någon till exempel med en kniv eller genom strypning
- vissa drag i den egna kroppen eller kroppsfunktionerna, till exempel magljud
Rädslan kan också gälla sexualiteten eller förlust av den sexuella självkontrollen. Tankarna kan även vara våldsbetonade. Detta orsakar ofta skam och skuldkänslor.
Tankarna återspeglar dock inte personens egna värderingar, och det finns ingen anledning att få skuldkänslor på grund av dem.
Tvångshandlingar
Genom tvångshandlingar och ritualer försöker man lindra den starka ångesten som tvångstankarna orsakar. Ångesten lindras också vanligtvis genom ritualerna, men endast tillfälligt. Bakom tvångshandlingarna finns således ofta någon ångestframkallande tvångstanke.
Rutinerna kan ta flera timmar per dag i anspråk och orsaka ångest när överdriven rädsla och föreställningar snurrar i huvudet.
De vanliga tvångshandlingarna omfattar till exempel att
- tvätta sig överdrivet och upprepade gånger, till exempel händerna eller ansiktet, eller ta en dusch
- kontrollera saker, till exempel lås eller spis, och upprepa kontrollen
- ordna och räkna saker
När är det fråga om tvångssyndrom?
I lindrigare form är olika tvångstankar och tvångshandlingar en del av varje människas vardag. Vissa människor är till sin natur mer benägna än andra att få dessa tankar och handla på detta sätt. Det är dock inte nödvändigtvis fråga om tvångssyndrom.
Det kan vara fråga om tvångssyndrom, om tvångstankarna eller -handlingarna
- är svåra och ihållande, och dessa inte kan motarbetas, trots försök
- inte skapar välbefinnande, även om de tillfälligt kan lindra ångesten
- orsakar ångest eller stör annat i personens liv, till exempel genom att de tar upp för mycket tid, till och med flera timmar
- har pågått flera veckor, i allmänhet till och med flera år
När lönar det sig att söka hjälp för tvångssymtom?
Om tvångssymtomen försvårar vardagen och försämrar funktionsförmågan lönar det sig att söka professionell hjälp.
Det finns skäl att söka hjälp också i det fall att symtom på andra psykiatriska störningar anknyter till tvångssymtomen, till exempel depression, ryckningar eller ångest.
Du kan söka hjälp genom exempelvis
- hälsocentralen
- skol- eller studenthälsovården
- företagshälsovården
Hurdan vård ges för tvångssymtom?
Behandlingen för tvångssymtom kan innefatta till exempel psykoterapi. I terapin övas ångesttolerans, konfrontation med rädslor samt fördröjning och motarbetande av tvångshandlingar.
Ibland kan tvångstankarna och -handlingarna samt ångestintensiteten lindras genom medicinering.
Hur kan Psykporten.fi hjälpa?
Symtomtest
Med hjälp av symtomtestet kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är. Resultaten ger dig också tips om vad du ska göra härnäst.
Egenvårdsprogram
Med hjälp av egenvårdsprogrammen kan du förbättra ditt välbefinnande om du är bekymrad över din psykiska hälsa eller har lindriga symtom. Egenvårdsprogrammen innehåller information och övningar.
Nätterapi
Nätterapi bygger på ett självständigt arbetssätt på nätet. En nätterapeut som är specialiserad på dina symtom ger dig respons på dina övningar och svarar på frågor som dyker upp. Du behöver en läkarremiss för nätterapi.