Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

4. Opi tunnistamaan tunteitasi

Tunteiden säätelyn ongelmiin liittyy vaikeuksia tunnistaa ja nimetä omia tunteita. Se on taito, jota voi harjoitella.

Tunteiden tunnistaminen alkaa tietoisella läsnäololla eli pysähtymisellä nykyhetkeen. Voimakkaat tunteet vievät huomiota herkästi menneeseen ja tulevaan, jolloin läsnäolo tässä hetkessä on haastavaa.

Harjoitus: Yhden päivän aikana koetut tunteet

Miksi?

Opit havainnoimaan ja tunnistamaan tunteitasi.

Miten?

Mieti hetki, mitä kaikkia tunteita olet esimerkiksi tänään kokenut. Katso sen jälkeen listaa, ja pohdi, tunnistatko sieltä lisää tunteita. Voit halutessasi kirjoittaa näitä ylös.

Loading ...

Tunteet vaihtelevat

Yhden päivän aikana on normaalia kokea monenlaisia tunteita.

Tunteiden herääminen ja tunteen mukaan toimiminen saattaa tapahtua niin nopeasti, että vasta jälkikäteen huomaa, mitä oikein tapahtui.

Nopeimmin syttyvä tai voimakkaimmin koettu tunne ei kuitenkaan välttämättä ole olennaisin. Esimerkiksi vihantunteen takana voi olla pettymys, loukkaantuminen, häpeä tai avuttomuus.

Tunteet voidaan jakaa ensisijaisiin ja toissijaisiin tunteisiin. 

Ensisijaiset tunteet

Ensisijaiset tunteet ovat luonnollisia ja perusteltuja reaktioita tapahtumiin. Rakkaan ihmisen kuolema aiheuttaa surua. Jos ystävä peruu tapaamisen, se harmittaa. Loukatuksi tuleminen herättää kiukuntunteen.

Toissijaiset tunteet 

Toissijaiset tunteet taas ovat reaktioita ensisijaisiin tunteisiin ja/tai ajatuksiin.

Esimerkiksi toivottomuus on yleensä toissijainen tunne. Se voi koostua ensisijaisesta surusta tai pettymyksestä sekä ajatuksesta, että asiat eivät voi muuttua paremmiksi.

Myös viha voi olla toissijainen tunne. Jos vihan ääreen pysähtyy, löytyy sen takaa usein jokin haavoittunut ensisijainen tunne. 

Ensisijaisen tunteen löytäminen helpottaa vuorovaikutusta

On tärkeää oppia havaitsemaan ensisijainen tunne ja pyrkiä toimimaan sen mukaan. Tällöin itseilmaisusta tulee selkeämpää ja väärinymmärrykset vuorovaikutustilanteissa vähenevät.

Esimerkiksi viha voi tuntua voimakkaimmalta tunteelta sekä ohjata ajattelua ja toimintaa. Sen mukaan toimiminen voi kuitenkin olla tehotonta tai tuhoavaa.

Havaitse, tunnista ja sanoita tunne

Mieti esimerkiksi tilannetta, jossa loukkaannut jonkun sanoista. Pelkän vihan mukaan toimiminen todennäköisesti saisi sinut tuomitsemaan toisen ja tuottaisi vastareaktion, kuten syyttämistä puolin ja toisin. 

Jos sen sijaan pystyt kuvaamaan ensisijaista tunnetta vihan takana, myös toisen reaktio on erilainen. Näin voi toimia esimerkiksi sanomalla ”Se, mitä sanoit, loukkasi minua”.

Ensisijaisten tunteiden havainnointi, sanoittaminen ja kuvaaminen toimii usein myös keinona säätää tunteen voimakkuutta.