Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. EVÄITÄ JATKOON

Tunne-elämän epävakauden omahoito-ohjelma lähenee loppuaan. Tässä kohtaa voit kiittää ja kehua itseäsi ohjelman suorittamisesta sekä saavuttamistasi tuloksista. Kiitos, että olet jaksanut lukea ja tehdä harjoitteita näin pitkälle!

Suunta eteenpäin

Toivottavasti olet saanut uutta tietoa ja oppinut uusia tunnesäätelyn taitoja. Matkalla kohti vakaampaa tunne-elämää ja ehyempää kokemusmaailmaa on tärkeää suunnata mieli tietoisesti tähän hetkeen ja uudestaan kohti tulevaa.

Harjoitus tekee mestarin

Kuten kaikkien uusien taitojen opettelussa, myös mielen hyvinvoinnin taitojen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet tässä omahoito-ohjelmassa opittujen työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, auttavat ne sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.

Harjoittelua voidaan verrata uimisen opetteluun

Uimisen tekniikka pitää opetella matalassa vedessä. Sen jälkeen uimataitoa vahvistetaan turvallisissa olosuhteissa. Kun taito on riittävän hyvä, voit uida myös haasteellisemmissa olosuhteissa, kuten syvemmässä vedessä tai myrskyisemmällä säällä. 

Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset itsesi jollain sopivalla tavalla, kun olet harjoitellut tiettyä työkalua esimerkiksi viikon ajan.

Mieti, mikä voisi olla sinulle sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat lempimusiikin kuuntelu, kirjan lukeminen, rentouttavan illan vietto tai kaverille soittaminen. Tärkeää on löytää juuri sinulle sopiva tapa.

Parhaiten usein palkitsee onnistunut taitojen hyödyntäminen. Vähitellen 

  • saat onnistumisen kokemuksia siitä, että pystyt toimimaan arkisissa tilanteissa rakentavammin
  • huomaat, että et ole enää tunteiden vietävissä

Tällöin selviät taitavasti ihmissuhteissa ja voit tehdä tietoisia, omien arvojen mukaisia valintoja elämässäsi. Näin voit vähitellen rakentaa juuri sinulle sopivan elämän.

Harjoitus: Kolme taitoa

Miksi?

Opit tunnistamaan omat vahvuutesi ja palkitsemaan itseäsi niistä.

Miten?

Valitse nyt kolme taitoa, jotka olet kokenut sinulle tärkeiksi. Suunnittele itsellesi sopiva palkinto. Harjoittele taitoa päivittäin.

Loading ...