Skip to main content

Egenvårdsprogram

8. Underhålla relationer

Ibland kan man ta relationer för givet. Man kan liksom av misstag glömma bort att aktivt hålla kontakten och vårda en vänskap. Det är bra att stanna upp då och då och fundera på om man har vårdat sina viktigaste relationer.

Ett agerande som stöder bra vänskapsrelationer

  1. Hjälp och stöd andra. Gör bra saker utan några förhandsantaganden.
  2. Tänk på jämlikheten. Båda behöver utrymme att prata och lyssna och att visa och ge stöd.
  3. Bevara vänskapsrelationen genom att lyfta fram positiva saker: ge komplimanger och uppmärksamma sådant som är bra.
  4. Dela med dig av saker på ett klokt sätt. Dela med dig av det som är viktigt i ditt liv med dina vänner på ett jämlikt sätt.
  5. Uppmärksamma din vän. Ta ögonkontakt och lyssna uppmärksamt när din vän delar med sig av saker som är viktiga för hen.
  6. Dömande, nedvärderande , förringande och kritiskt tal skadar bara vänskapsrelationerna.
  7. Gör saker för att främja en bra vänskapsrelation, men var också beredd på att lämna relationen om situationen blir för svår.
  8. Be genuint om förlåtelse om det behövs. Vi gör alla misstag, även med vänner. Våga se vart det kan leda.
  9. Stanna upp då och då och fundera på hur det kan kännas för din vän och vad hen kan tänka. Förmågan att sätta sig in i någon annans situation stöder kompisfärdigheterna.
  10. Kom ihåg att inte allt syns på utsidan. Din vän kan ha bekymmer i sitt liv. När du har ett öppet sinne och är närvarande för din vän står vänskapsrelationen på en stabil grund.

I nästa videoklipp (0:41) förklarar en ung person hur hen upprätthåller sina relationer med sina vänner. Titta på videon och fundera på vad du tycker är bra sätt att uppmärksamma dina vänner på.

Övning: Vårda människorelationer

Mål

Du planerar ett konkret steg som hjälper dig att vårda dina relationer.

Anvisning

Välj en av dina nära människorelationer. Använd tipsen nedan för att fundera på vad du skulle kunna göra i dag för att uppmärksamma en vän eller familjemedlem. Du kan också komma på ett eget sätt.

Olika sätt
Loading ...