Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

2. TYÖKALUJA

Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta pääset kartoittamaan ja miettimään ratkaisuja omaan tilanteeseesi.

Hyvä uutinen on, että omia oireita voi opetella helpottamaan. Avaimet onnistumiseen ovat sinulla itselläsi, sillä olet oman mielesi paras asiantuntija. Tässä osiossa opit erilaisia keinoja, jotka auttavat sinua pärjäämään lievien harhojen ja harhaluulojen kanssa.

On tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teet myös harjoituksia. Harjoitusten tekemisen kautta muutut lukijasta aktiiviseksi tekijäksi. Näin otat askelia oman tilanteesi parantamiseksi.

Toivottavasti löydät itsellesi sopivia keinoja, joita voit arjessasi hyödyntää. Jo se on merkittävää, että luet tätä tekstiä. Olet siis ainakin hetkeksi pysähtynyt miettimään tilannettasi ja toivot muutosta.

Miten harjoituksia tehdään?

Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa.

Harjoitukset koostuvat kahdesta kokonaisuudesta

A. Vaihtoehtoisesta ajattelusta
B. Vaikeiden tilanteiden kohtaamisesta - eli käyttäytymiskokeesta

Mistä aloitan?

  • Tee kaikki harjoitukset järjestyksessä. Niin saat niistä parhaimman hyödyn.
  • Tallenna harjoitusten vastaukset itsellesi erilliseen tiedostoon tai kirjoita ne ylös. Tarvitset aiempien harjoitusten vastauksia myöhemmissä tehtävissä.

Paljonko varaan aikaa?

  • Jotkut harjoitukset vievät enemmän aikaa kuin toiset. Tärkeää kuitenkin on, että jatkat harjoitusten parissa, vaikka se tuntuisikin haastavalta.
  • Joitakin harjoituksia on tärkeä toistaa riittävän monta kertaa, jolloin tekemistäsi muutoksista tulee kestävämpiä.

Seuraavalla videolla (1:22) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.

Anna aikaa muutokselle

Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista.

Tee silti sopimus itsesi kanssa: kokeile tämän omahoidon ohjeita, ja arvioi vasta myöhemmin niiden hyödyllisyyttä.

Saat tässä osiossa työkaluja toimintakyvyn palauttamiseen ja ajattelutavan uudistamiseen. Tee harjoituksia sen mukaan, mitkä niistä tuntuvat itsellesi tarpeellisilta. Muista kuunnella omia voimavarojasi.

Entä jos harjoitukset tuntuvat hankalilta?

Jotkut harjoitukset voivat tuntua vaikeilta. Niihin voi olla vaikea ryhtyä. Joskus taas harjoitusten ohjeistus voi tuntua epäselvältä.

Jos harjoitus tuntuu vaikealta tai se jää tekemättä, pyydä apua aikuiselta.