Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

KOHTI VAIKEITA TILANTEITA

Seuraavaksi on tarkoitus siirtyä kokeilemaan käytännössä, miten voit arjessasi pärjätä psykoottistyyppisen oireilun kanssa.

Tämä harjoitus on jatkoa edellisille harjoituksille, joissa opeteltiin tietoisesti etsimään vaihtoehtoisia selityksiä erilaisille ajatuksille ja aistimuksille. Samalla tutkittiin, miten nämä vaihtoehtoiset selitykset vaikuttavat ahdistukseen.

Välttämisestä vaikeuksien kohtaamiseen

Lievät harhat ja harhaluulot aiheuttavat monesti erilaisten tilanteiden tai paikkojen välttelyä. Välttelyn tarkoitus on suojella itseä pelottavilta tai vaikeilta asioilta.

Vaikeiden tilanteiden välttely voi lisätä ahdistusta. Välttely rajoittaa elämää. Se voi estää sinua tekemästä monia asioita, joita haluaisit tehdä.

Kun testaat vaihtoehtoisia ajatuksia käytännön tilanteissa, saat kokemuksen siitä, että pelätty asia ei todennäköisesti tapahdukaan ja olet turvassa.

Kun kohtaat tarkoituksella tilanteita, joissa koet oireita ja niihin liittyvää ahdistusta, laajenee elämäsi vähitellen ja huomaat selviytyväsi.

Vaihtoehtoinen ajattelu auttaa sinua selviämään vaikeista tunteista, joita hankalat tilanteet herättävät.

Käyttäytymiskoe

Vaikeiden tilanteiden kohtaamisessa on apunasi harjoitus, jonka nimi on käyttäytymiskoe. Ennen kuin siirryt  varsinaiseen käyttäytymiskokeeseen, teet kaksi siihen valmistavaa harjoitusta.