Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. EVÄITÄ JATKOON

Tästä alkaa omahoito-ohjelman viimeinen osa. Voit kiittää ja kehua itseäsi siitä, mitä olet tähän mennessä saavuttanut! Tässä osiossa opit rakentamaan arkea, joka tukee hyvinvointiasi ja auttaa hallitsemaan oireitasi.

Suunta eteenpäin

Toivottavasti löysit tästä ohjelmasta tietoa ja harjoituksia, jotka koit itsellesi hyödyllisiksi ja joilla pystyt saamaan psykoottistyyppiset oireesi paremmin hallintaan.

Harjoitus tekee mestarin

Kuten kaikkien uusien taitojen opettelussa, myös mielen hyvinvoinnin taitojen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet tässä omahoito-ohjelmassa opittuja taitoja ensin helpoissa tilanteissa, auttavat ne sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.

Harjoittelua voidaan verrata uimisen opetteluun

Uimisen tekniikka pitää opetella matalassa vedessä, ja sitten uimataitoa vahvistetaan turvallisissa olosuhteissa. Kun taito on riittävän hyvä, voit uida myös haasteellisemmissa olosuhteissa, kuten syvemmässä vedessä tai myrskyisemmällä säällä.

Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset itsesi jollain sopivalla tavalla, kun olet tehnyt tiettyä harjoitusta esimerkiksi viikon ajan.

Mieti, mikä voisi olla sinulle sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat lempimusiikin kuuntelu, kirjan lukeminen, rentouttavan illan vietto tai kaverille soittaminen. Tärkeää on löytää juuri sinulle sopiva tapa.