Skip to main content

Egenvårdsprogram

Ökat välbefinnande i vardagen

Gör du tillräckligt med saker som du njuter av? Livet är en ständig balansgång mellan saker som tar energi och saker som ger energi. Om du inte är uppmärksam kan de saker som tar mycket energi få övertaget utan att du lägger märke till det.

De individuella skillnaderna i stresstolerans är stora, och det är bra att vara medveten om sina egna gränser. Om du märker att du lägger orimligt mycket tid på saker som tar på dina krafter, lönar det sig att ta en titt på din vardag och iaktta hur du använder din tid.

Om du inte har tillräckligt med tid för återhämtning och avkoppling kan konsekvenserna till exempel vara:

  • nedsatt sinnesstämning, irritabilitet och trötthet
  • minnessvårigheter och minskad koncentrationsförmåga
  • överdriven oro eller ångest
  • minskad initiativförmåga
  • brist på intresse för saker som du tyckt om tidigare.

Meningsfulla saker att göra

Allt man gör känns inte meningsfullt. Många upplever att de inte mår bättre trots att de har tagit sig ut, plockat i diskmaskinen eller gått och handlat. Man får bättre sinnesstämning när man gör något som är meningsfullt eller som man känner att man är bra på.

Det är viktigt att börja hitta tillbaka till saker man har gjort som tidigare fick en att må bra. Det är också bra att hitta helt nya saker som får en att må bra.

Hör andras erfarenheter 

Innan uppgiften på den här sidan kan du titta på följande video (2:45). I videon berättar personer, som upplevt depression, vilka saker och aktiviteter som de njuter och får krafter av. 

Ett tips är att planera de meningsfulla aktiviteterna i förväg, så att de med större sannolikhet förverkligas.

Vad gör just dig glad?

Vi njuter alla av olika saker. Det är viktigt att du vet vad som ger just dig glädje. Det lönar sig att sätta upp en lista över vad du mår bra av på en synlig plats, till exempel på kylskåpsdörren.

Fundera dessutom på om de saker du väljer också kommer att öka ditt välbefinnande på lång sikt. När du är utmattad kan du vara benägen att ge efter för snabba lösningar som är skadliga. Till exempel kan tröstätande, alkohol, hasardspel eller att surfa på nätet få dig att känna dig bättre i stunden, men vara skadligt i längden.

Det är ofta lättare att hitta trevliga saker att göra när man känner sig nöjd.

Må bra-lista – Vad njuter du av?

Mål

Du lär dig att öka välbefinnandet i din vardag.

Anvisning

Gör en lista över saker som du mår bra av. Sätt upp listan på en synlig plats, till exempel på kylskåpsdörren.

När du gör listan, tänk tillbaka på alla saker som har gett dig tillfredsställelse tidigare. De behöver inte få dig att må bra just nu. Försök att tänka ut så många små och konkreta saker som möjligt.

Loading ...