Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

2. TYÖKALUJA

Olet varmaankin yrittänyt päästä eroon pakko-oireistasi ennenkin. Pysähdy nyt hetkeksi miettimään, mitä keinoja olet tähän mennessä käyttänyt oireidesi lievittämiseen?

Oletko kenties yrittänyt torjua pakkoajatuksiasi kieltämällä itseäsi ajattelemasta niitä? Tai oletko koettanut lopettaa kaikki rituaalisi kerralla kuin seinään? Jos olet kokeillut näitä keinoja, olet todennäköisesti joutunut huomaamaan, etteivät ne ole juuri auttaneet.

Muista

Tämän omahoito-ohjelman avulla voit itse vaikuttaa omaan hyvinvointiisi, ja tämä toimii myös muun hoidon tukena.

Keinoja kohti muutosta

Jotkut keinot toimivat pakko-oireiden hallinnassa paremmin kuin toiset.

Toimivia keinoja ovat esimerkiksi

  • rituaalien rajoittaminen pieni askel kerrallaan 
  • pakkoajatusten hyväksyminen

Seuraavaksi opetellaan näitä tehokkaita tapoja voittaa pakko-oireiden noidankehä. Osa niistä voi olla sinulle entuudestaan tuttuja, osa taas uusia. Toivottavasti löydät sinulle sopivia keinoja, joita voit tästä eteenpäin hyödyntää arjessasi.

Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa

Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta pääset kartoittamaan ja miettimään ratkaisuja omaan tilanteeseesi.

On tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teet myös harjoituksia. Harjoitusten tekemisen kautta muutut lukijasta aktiiviseksi tekijäksi. Näin otat askelia oman tilanteesi parantamiseksi.

Miten harjoituksia tehdään?

Jotkut harjoitukset vievät enemmän aikaa kuin toiset.  Tärkeää kuitenkin on, että jatkat harjoitusten parissa, vaikka se tuntuisikin haastavalta.

Joitakin harjoituksia on tärkeä toistaa riittävän monta kertaa, jolloin tekemistäsi muutoksista tulee kestävämpiä.

Harjoitukset, jotka koet erityisen hyviksi, kannattaa ottaa muistiin ja palata niihin pitkäjänteisesti.

Seuraavalla videolla (1:21) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.

Anna aikaa muutokselle

Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista.

Tee silti sopimus itsesi kanssa: kokeile tämän omahoidon ohjeita, ja arvioi vasta myöhemmin niiden hyödyllisyyttä.

Saat tässä osiossa työkaluja toimintakyvyn palauttamiseen ja ajattelutavan uudistamiseen. Tee harjoituksia sen mukaan, mitkä niistä tuntuvat itsellesi tarpeellisilta. Muista kuunnella omia voimavarojasi.