Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Mistä pakko-oireet johtuvat?

Yleensä pakko-oireinen häiriö alkaa murrosiässä tai varhaisessa aikuisiässä. Se voi kuitenkin alkaa myös lapsuudessa tai joskus vasta myöhemmälläkin iällä.

Pakko-oireinen häiriö kehittyy yleensä hitaasti

Tyypillisesti häiriön kehittymisen jälkeen oireita esiintyy vaihtelevassa määrin vuosia tai vuosikymmeniä. Myöhemmällä iällä pakko-oireita esiintyy usein jaksoittain. Ne voivat kuitenkin myös säilyä samanlaisina vuodesta toiseen tai vähitellen pahentua.

Naisilla pakko-oireiden puhkeaminen aikuisuudessa voi liittyä raskauteen tai synnytykseen. Pakko-oireisen häiriön keskimääräinen alkamisikä on 19,5 vuotta.

Muista

Asianmukaisella hoidolla voidaan helpottaa pitkäaikaisiakin oireita merkittävästi.

Häiriölle altistavia tekijöitä

Perinnölliset tekijät, erilaiset kuormittavat elämäntapahtumat ja oppimiskokemukset näyttäisivät altistavan pakko-oireisen häiriön kehittymiselle.

Oppimiskokemukset viittaavat siihen, että häiriö kehittyy hiljalleen, kun ihminen huomaa yhteyden jonkin toiminnan ja ahdistuksen vähenemisen välillä. Hän alkaa liiallisesti käyttämään tätä toimintaa ahdistuksen helpottamiseen.

Kyseessä on tahaton tapahtumaketju, eli ihminen ei tarkoituksella opettele pakko-oireiselle häiriölle altistavia toimintamalleja.

Millaiset asiat vaikuttavat häiriön kehittymiseen?