Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Noidankehä oireiden taustalla

Rituaalinomaiset toiminnot, kuten hellan tarkistaminen tai käsien peseminen, vähentävät ahdistusta, mutta vain hetkellisesti. Pitkällä aikavälillä rituaalien suorittaminen lisää taustalla olevien ajatusten ahdistavuutta entisestään. Näin syntyy pakko-oireita ylläpitävä noidankehä.

Muista

Toimivin tapa päästä irti pakko-oireista on irtautua niitä ylläpitävästä noidankehästä. Siksi noidankehän tunnistaminen on tärkeää.

1. Noidankehän alkutilanne

Noidankehän alkuvaiheessa huomataan, että jokin tietty rituaali lievittää ahdistusta silloin, kun erityisen merkityksen saanut ajatus tulee mieleen. Rituaalia aletaan käyttämään olon helpottamiseksi.

Tietty ajatus ajatus tulee mieleen

Ahdistus nousee nopeasti

Rituaalilla lievitetään ahdistusta

Ahdistus vähenee hetkellisesti

Opitaan, että rituaali auttaa

​​​​​2. Noidankehän voimistuminen

Rituaalien ahdistusta lievittävät vaikutukset ovat kuitenkin lyhytaikaisia, ja niitä täytyy toistaa usein. Rituaalien teho myös laimenee ajan kuluessa. Tarvittavien toistojen määrä myös kasvaa koko ajan.

Lopulta rituaalinomainen toiminta voi täyttää jopa suurimman osan valveillaoloajasta, eikä epämukavuuden tunne siltikään poistu.

Näin noidankehä voimistuu vähitellen.

Tietty ajatus tulee mieleen

Ahdistus nousee entistä voimakkaampana

Rituaalia toistetaan useammin

Ahdistus vähenee taas hetkeksi

Rituaali auttoi ja kehä voimistuu

Katso kokemusasiantuntijan kuvaus siitä, millaista välitöntä hyötyä rituaaleista oli ja millaista haittaa niistä lopulta koitui.