Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Tervetuloa pakko-oireiden omahoito-ohjelmaan!

Tämä omahoito-ohjelma antaa apua pakko-oireisiin. Nouseeko mieleesi toistuvasti epämiellyttäviä ajatuksia, joita on vaikea hallita? Onko sinulla tarve toistaa rituaalinomaisesti tiettyjä rutiineja? Aiheuttaako tämä sinussa ahdistusta?

Pakko-oireiden omahoito-ohjelma auttaa irtautumaan pakko-oireiden kierteestä. Tavoitteena on, että voit vähitellen luopua pakkotoiminnoista sekä vähentää pakkoajatusten aiheuttamaa ahdistusta. Näin pakko-oireet vähitellen helpottuvat, ja niiden kielteiset vaikutukset muuhun elämään pienenevät. 

Onko tämä omahoito-ohjelma minua varten?

Ohjelma sopii pakko-oireita, kuten pakkotoimintoja tai pakkoajatuksia kokeville. Sinulla ei tarvitse olla diagnoosia.

Tämä omahoito-ohjelma on lieviä ja keskivaikeita oireita varten.

Voit käyttää pakko-oireiden omahoito-ohjelmaa

 • 24/7
 • ilmaiseksi
 • iästä riippumatta
 • nimettömästi ja kirjautumatta
 • riippumatta siitä, onko diagnoosia vai ei 
 • itsenäisesti tai muun hoidon ohella
 • käymällä läpi koko ohjelman tai valitsemalla vain itsellesi parhaiten sopivat kohdat

Tavoitteemme on, että tietoa ja apua on saatavilla kaikille nopeasti, saavutettavasti ja matalalla kynnyksellä.

Ohjelma rakentuu seuraavista osioista

1. MISTÄ ON KYSE?

Ensimmäisessä osiossa saat tietoa pakko-oireista ja pakko-oireisesta häiriöstä.

Pakko-oireisiin on saatavilla tehokasta hoitoa, joka kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain. Yksi keino on tämä omahoito-ohjelma.

Tässä osiossa voit arvioida, millä tasolla oireesi ovat. Saat tietoa pakko-oireiden syistä ja siitä, mikä pitää niitä yllä. Opit suhtautumaan oireisiisi ymmärtäväisemmin.

Lisäksi saat tietoa siitä, miten pakko-oireita hoidetaan. 

2. TYÖKALUJA

Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta pääset kartoittamaan ja miettimään ratkaisuja omaan tilanteeseesi.

Pakko-oireita ei pysty lopettamaan pelkällä päättäväisyydellä ja tahdonvoimalla, vaan oireiden vähentäminen vaatii asteittain etenevää harjoittelua.

Toimivia keinoja ovat esimerkiksi

 • rituaalien rajoittaminen pieni askel kerrallaan 
 • pakkoajatusten hyväksyminen

Tässä osiossa opettelet tehokkaita tapoja voittaa pakko-oireiden noidankehä. Aloitat oireidesi tunnistamisesta etenemisestä. Vähitellen altistat itseäsi ja haastat uskomuksiasi.

3. EVÄITÄ JATKOON

Viimeisessä osiossa suuntaat mieltä kohti tulevaa.

Voit arvioida oireidesi voimakkuutta omahoito-ohjelman jälkeen. Opettelet suhtautumaan oireisiisi hyväksyvästi. Saat neuvoja oireiden palaamisen varalle sekä harjoituksia rentoutumisen tueksi. 

Lisäksi saat siitä, miten arjenhallinta ja tasapainoinen elämä vaikuttavat mielenterveyteen. Opit ylläpitämään saavuttamiasi tuloksia.

Seuraavalla videolla (1:34) kuulet tarkemmin omahoito-ohjelman rakenteesta. Saat myös tietoa siitä, miten omahoito-ohjelman harjoitukset ja taustatieto voivat helpottaa oloasi.

Mikä omahoito-ohjelma on?

Omahoito-ohjelma

 • perustuu hoidossa tehokkaiksi todettuihin ja tutkittuihin toimintatapoihin
 • koostuu kolmesta osiosta
 • sisältää tietoa ja harjoituksia, jotka auttavat arjessa ja oireiden hallinnassa

Huom!

Jos koet että oireesi ovat vakavia, älä epäröi lisäksi hakea apua!

Muistilista aloitukseen

Missä vain, milloin vain 

Omahoito-ohjelma on saatavillasi aina, kun sinulla on aikaa, ja materiaaleihin pääset käsiksi kellon ympäri paikasta riippumatta. Vietä vaikka kahvitauon mittainen hetki tietokoneella tankaten tietoa aiheesta.

Aktiivinen harjoittelu tuo tulosta

Uusien työkalujen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, auttavat ne sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.

Yksityisyytesi suojaamiseksi kyselyiden ja harjoitusten vastaukset eivät tallennu. Jos haluat ne talteen, kopioi ne itsellesi erilliseen tiedostoon. 

Sinulla on mahdollisuus muutokseen

Olet pian aloittamassa omahoito-ohjelmaa. Hienoa, että toimit itsesi parhaaksi. Omahoito-ohjelma auttaa sinua kohti haluamaasi elämää.

On normaalia, jos harjoitukset tuntuvat välillä haastavilta. Tämä kuuluu asiaan, kun pyrit pysyviin muutoksiin. Ole siis itsellesi armollinen. Tee ohjelmaa sopivissa paloissa, ja pidä palauttavia taukoja. 

 

Tämä on myös ammattilaisen työkalu

Tätä voidaan kokonaisuutena tai osissa käyttää ryhmien tai yksilötapaamisten tukena.

Ammattilainen voi tukea ja ohjata harjoitusten tekemisissä. Omahoito-ohjelman läpikäymisen aikana tavataan yleensä 1–3 kertaa. Tällöin voidaan esimerkiksi keskustella harjoitusten herättämistä ajatuksista ja pohtia, mitkä harjoitukset ovat soveltuvimpia.