Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

4. Oirepäiväkirja

On tärkeää huomata toimintoja, jotka vaikeuttavat arjen kulkua. Oirepäiväkirjan tarkoituksena on, että ymmärrät paremmin, millaisia ajatuksia ja tuntemuksia pakko-oireidesi taustalla vaikuttaa.

Harjoitus: Oirepäiväkirja

Tavoite

Opit tunnistamaan oireitasi paremmin ja havainnoimaan niiden vaikutuksia elämääsi.

Ohje

Oirepäiväkirjassa tarkastellaan oireiden ahdistavuutta sekä oireiden aiheuttamaa haittaa. Ahdistavuutta arvioidaan asteikolla 0–100. Tätä samaa asteikkoa käytetään myös myöhemmin tämän omahoito-ohjelman aikana. Alla on kuvattu esimerkit tuntemuksista, joita esiintyy ahdistavuuden ollessa 0, 50 tai 100.

0 = Tila, missä olet täysin rento. Olet ehkä kokenut joskus tällaisen tilan nukahtaessasi rentoutuneena
50 = Keskiverto ahdistavuus. Et ole äärimmäisen rentoutunut, mutta et äärimmäisen ahdistunutkaan.
100 = Äärimmäisin ahdistavuuden tila, missä olet ikinä ollut.

Oireiden muulle elämälle aiheuttamaa haittaa arvioidessa pohditaan, missä määrin kyseinen oire estää sinua tekemästä jotakin itsellesi mieluisaa tai tarpeellista asiaa. Haittaa arvioidaan asteikolla 0–3, jossa

0 = ei lainkaan välttämistä tai haittaa
1 = vähän välttämistä, ei haittaa arkielämälle
2 = kohtalaisesti välttämistä, hieman haittaa arkielämälle
3 = paljon välttämistä, vaikeuttaa huomattavasti arkielämää

Täytä oirepäiväkirjaa päivittäin

Valitse täytettäväksesi itsellesi luontevilta tuntuvat kohdat oirepäiväkirjasta. Muut kohdat voit jättää tyhjiksi. Voit tehdä samana päivänä useita merkintöjä.

Jos sama oire esiintyy useasti päivän aikana, voit tehdä siitä useamman merkinnän. Jatka oirepäiväkirjan täyttämistä ainakin viikon verran.

Voit lopettaa oirepäiväkirjan täyttämisen, kun tunnet saaneesi riittävän hyvän käsityksen ajankohtaisista oireistasi. Yleensä oirepäiväkirjaa ei tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitse täyttää kolmea viikkoa pidempään.

Jos valitsit omat kohdeoireesi Omat oireketjuni -tehtävässä, voit täyttää oirepäiväkirjaa vain kohdeoireidesi osalta.

Jos et ole vielä valinnut kohdeoireitasi, kirjaa oirepäiväkirjaan kaikki tunnistamasi pakkooireet. Tutki muutaman päivän jälkeen päiväkirjamerkintöjä, ja valitse kohdeoireiksi ne oireet, joista sinulle on ollut eniten haittaa.

Päiväkirja löytyy myös pdf:nä.

Loading ...