Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. EVÄITÄ JATKOON

Pakko-oireiden omahoito-ohjelma lähenee loppuaan. Tässä kohtaa voit kiittää ja kehua itseäsi ohjelman suorittamisesta sekä saavuttamistasi tuloksista. Kiitos, että olet jaksanut lukea ja tehdä harjoitteita näin pitkälle.

Oletko jo tehnyt suunnittelemasi altistusharjoitukset loppuun? Jos olet, voit jatkaa lukemista tästä eteenpäin saman tien.

Jos altistusharjoitukset ovat vielä kesken, tee ne ensin loppuun. 

Muista, että altistusharjoitukset ovat tämän omahoito-ohjelman tärkein vaihe, eikä niitä kannata jättää kesken. Harjoituksiin voi mennä aikaa useita viikkoja, mutta niiden toteuttaminen palkitsee kyllä pitkällä aikavälillä.

Suunta eteenpäin

Toivottavasti olet oppinut ymmärtämään pakko-oireitasi paremmin, ja sen myötä oireisiin liittyvät ahdistuksen- ja häpeäntunteet ovat lähteneet vähenemään. Toivottavasti olet myös oppinut vähitellen pidättäytymään pakkotoimintojen toteuttamisesta.

Nyt kun pahimmista pakko-oireista on päästy eroon, voidaan aloittaa oman elämän laajempi tutkiskelu. Tässä vaiheessa opetellaan suhtautumaan sallivammin omaan itseen ja omiin tunteisiin. Kun pakko-oireet eivät enää vie entiseen tapaan aikaa ja energiaa, on myös aikaa etsiä uusia itselle merkityksellisiä elämänsisältöjä.

Harjoitus tekee mestarin

Kuten kaikkien uusien taitojen opettelussa, myös pakko-oireiden hallinnan työkalujen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, ne voivat auttaa sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.

Harjoittelua voidaan verrata uimisen opetteluun

Uimisen tekniikka pitää opetella matalassa vedessä, ja sitten uimataitoa vahvistetaan turvallisissa olosuhteissa. Kun olet saavuttanut riittävän hyvän uimataidon, voit uida myös haasteellisimmissa olosuhteissa, kuten paikoissa, joissa jalat eivät ylety pohjaan.

Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset itsesi jollain sopivalla tavalla, kun olet harjoitellut tiettyä työkalua esimerkiksi viikon ajan.

Mieti, mikä voisi olla sinulle sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat lempimusiikin kuuntelu, kirjan lukeminen, rentouttavan illan vietto, kaverille soittaminen tai mikä tahansa itselle mieluinen tapa.