Skip to main content

Egenvårdsprogram

3. RÅD FÖR FRAMTIDEN

Egenvårdsprogrammet för tvångssymtom närmar sig sitt slut. I detta skede kan du tacka och berömma dig själv för att du har slutfört programmet samt för de resultat du har uppnått. Tack för att du tog dig tid att läsa och göra övningarna så här långt.

Har du redan slutfört de planerade exponeringsövningarna? Om ja, kan du genast fortsätta läsningen härifrån.

Om du inte har slutfört exponeringsövningarna ska du göra det först. 

Kom ihåg att exponeringsövningarna är den viktigaste fasen i detta egenvårdsprogram, och det är inte värt att avbryta dem. Det kan ta flera veckor att genomföra övningarna, men på lång sikt lönar det sig.

Vägen framåt

Vi hoppas att du lärt dig förstå dina tvångssymtom bättre och att de symtomrelaterade ångest- och skamkänslorna på detta sätt har börjat lindras. Förhoppningsvis har du också lärt dig att gradvis frångå tvångshandlingar.

Nu när du har övervunnit de värsta tvångssymtomen kan du börja reflektera över ditt liv mer övergripande. I denna fas lär du dig att vara mer tolerant i fråga om din person och dina känslor. När tvångssymtomen inte längre kräver lika mycket tid och energi som tidigare är det också dags för dig att hitta nytt livsinnehåll som är meningsfullt för dig.

Övning ger färdighet

Precis som i inlärningen av vilka som helst nya färdigheter är kontinuerlig övning viktig när du ska lära dig att använda verktygen för att hantera tvångssymtomen. När du börjar öva på att använda verktygen i lätta situationer, kan de småningom hjälpa dig också i svårare situationer när känslorna håller på att ta över.

Övning kan jämföras med att lära sig simma

När du lär dig simma måste du lära dig tekniken på grunt vatten och sedan kan du träna på djupare vatten under trygga förhållanden. När du har tillräckligt goda simkunskaper kan du också simma i de mest krävande omgivningar där fötterna inte når botten.

Särskilt i början kan träningen vara ansträngande. Därför är det viktigt att du belönar dig själv på något lämpligt sätt efter att ha övat på en viss färdighet till exempel i en vecka.

Tänk ut en lämplig belöning åt dig själv. Exempel på belöningar är att lyssna på sin favoritmusik, läsa en bok, ha en avkopplande kväll, ringa till en kompis eller att sysselsätta sig med vad som helst som känns angenämt.