Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

2. TYÖKALUJA

Tunnesäätely tarkoittaa kykyä havainnoida, ilmaista ja säädellä omia tunnetiloja. Tunnesäätely kehittyy lapsuuden temperamentin ja kasvuolosuhteiden yhteisvaikutuksesta.

Tunnesäätely on taito missä muutkin, eli se opitaan ja sitä voi harjoitella. Tässä osiossa opit erilaisia keinoja tunnesäätelysi parantamiseksi.

Seuraavaksi käydään läpi

  • mitä on tunnesäätely
  • kuinka tunnehaavoittuvuutta voi vähentää
  • kuinka positiivisia tunnekokemuksia voi lisätä

Opit myös tunnistamaan ja nimeämään tunteita sekä havainnoimaan tilanteita, joissa tunteet vaikuttavat toimintaasi ei-toivotulla tavalla.

Erilaiset taidot

Tilanne ja tunteen voimakkuus vaikuttavat siihen, millaisia tunnesäätelyn taitoja kannattaa kulloinkin käyttää. Eri tilanteissa tarvitaan erilaisia taitoja. Näitä ovat tunteensäätelytaidot, vuorovaikutustaidot ja kriisitaidot.

Kuinka voimakkaita tunteesi ovat?

Voit arvioida tunteiden voimakkuutta asteikolla 0–100 ja sitä kautta löytää parhaiten sopivat työkalut.

0–50: TIETOISEN LÄSNÄOLON TAIDOT. Kun tunnetilasi on melko neutraali, on tietoisen läsnäolon taitojen käyttäminen mielekästä.
50-70: TUNNESÄÄTELY- JA VUOROVAIKUTUSTAIDOT. Lievemmissä tunnetiloissa voit hyödyntää näitä.
70-100: KRIISITAIDOT. Kokeile näitä, kun tunteet ovat voimakkaat.

Usein täytyy samanaikaisesti tai peräkkäin hyödyntää useampia eri taitoja.

Keinoja kohti muutosta

Hyvä uutinen on, että omia reaktioita, tunteita ja toimintaa voi opetella hallitsemaan. Avaimet onnistumiseen ovat sinulla itselläsi, sillä olet oman mielesi paras asiantuntija.

Seuraavaksi opit keinoja, joiden avulla on mahdollista saada tunteiden vaihtelu paremmin hallintaan. Osa niistä voi olla sinulle entuudestaan tuttuja, osa taas uusia.

Toivottavasti löydät itsellesi sopivia keinoja, joita voit arjessasi hyödyntää. Jo se on merkittävää, että luet tätä tekstiä. Olet siis ainakin hetkeksi pysähtynyt miettimään tilannettasi ja toivot muutosta.

Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa

Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta pääset kartoittamaan ja miettimään ratkaisuja omaan tilanteeseesi. 

On tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teet myös harjoituksia. Harjoitusten tekemisen kautta muutut lukijasta aktiiviseksi tekijäksi. Näin otat askelia oman tilanteesi parantamiseksi.  

Miten harjoituksia tehdään? 

Jotkut harjoitukset vievät enemmän aikaa kuin toiset.  Tärkeää kuitenkin on, että jatkat harjoitusten parissa, vaikka se tuntuisikin haastavalta. 

Joitakin harjoituksia on tärkeä toistaa riittävän monta kertaa, jolloin tekemistäsi muutoksista tulee kestävämpiä. 

Harjoitukset, jotka koet erityisen hyviksi, kannattaa ottaa muistiin ja palata niihin pitkäjänteisesti. 

Anna aikaa muutokselle 

Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista. 

Tee silti sopimus itsesi kanssa: kokeile tämän omahoidon ohjeita, ja arvioi vasta myöhemmin niiden hyödyllisyyttä. 

Saat tässä osiossa työkaluja toimintakyvyn palauttamiseen ja ajattelutavan uudistamiseen. Tee harjoituksia sen mukaan, mitkä niistä tuntuvat itsellesi tarpeellisilta. Muista kuunnella omia voimavarojasi. 

Mitä mieltä olet omahoito-ohjelmasta tähän asti?

Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.