Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

2. Etäisyyden ottaminen

Uupumuksen yhteydessä sairausloma on usein tarpeen.

Mihin tarvitsen sairauslomaa?

Uupumuksella on taipumus vääristää kokemusta itsestä ja maailmasta negatiiviseen suuntaan. Jotta pääset ajattelemaan asioita rauhallisemmin, tarvitset välimatkaa.

On myös viisasta katkaista altistus ennen kuin asiat etenevät siihen pisteeseen, että olosuhteiden korjaaminen ei enää auta.

Sairausloman avulla

  1. voidaan katkaista tilanteen paheneminen
  2. kuormitus lakkaa, joten palautuminen pääsee käynnistymään
  3. saa etäisyyttä työhön tai kuormittavaan tilanteeseen

Enkö voisi ottaa opinto- tai vuorotteluvapaan?

Sairausloman tarvetta ei pidä korvata opinto- tai vuorotteluvapaalla. Kumpikin voi sen sijaan olla erinomainen mahdollisuus uudelleensuuntautumiseen sen jälkeen, kun olet ensin ehtinyt toipua uupumuksestasi.​

Saako uupumuksen takia sairauslomaa?

Uupuminen ei oikeuta palkalliseen sairauslomaan. Sen vuoksi lääkäri joutuu perustelemaan sairausloman muiden oireiden, usein masennuksen tai jonkin ahdistuneisuushäiriön, perusteella.

Uupumuksen kulku ja hoito etenee silti eri tavalla kuin esimerkiksi masennuksen. Masennus tyypillisesti hellittää nopeammin kuin uupumukseen liittyvä väsymys. Mielialalääkkeet auta esimerkiksi muistin ja keskittymisen häiriöihin.

Kauanko sairausloman tulee kestää?

Sairausloman sopivasta kestosta ei ole yksiselitteisiä ohjeita. Työhön paluu pitkältä sairauslomalta on usein vaikeaa. Toisaalta lyhyellä sairauslomalla ei välttämättä pääse toipumisessa alkua pidemmälle. Tilanteesta on neuvoteltava tapauskohtaisesti lääkärin kanssa.