Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Itsemyötätunnon tärkeys

Monelle tekisi hyvää suhtautua itseensä sallivammin. Erityisen tärkeää se on uupuneelle.

Armoton suhtautuminen itseen vaikeuttaa irtautumista suorittamisesta ja omien tarpeiden laiminlyönnistä. Jos tunnistat itsessäsi vaativaa, kriittistä tai tuomitsevaa asennetta omia tekemisiäsi ja ajatuksiasi kohtaan, yritä muistaa seuraavat kolme asiaa:

1. Suhtaudu itseesi kuin parhaaseen ystävääsi

Tarkkaile sisäistä puhettasi. Moititko ja kritisoitko itseäsi lähes huomaamatta pitkin päivää? Jos et voisi puhua näin toiselle ihmiselle, ei sinun kannata puhua niin itsellesikään.

Listaa sen sijaan onnistumisiasi vaikka kalenterin reunaan.

2. Opettele tarkkailemaan itseäsi rauhallisen puolueettomasti

Kun huomaat kielteisten ajatusten valtaavan alaa, ota aikalisä ja arvioi tilannetta. Oletko väsymässä? Tarvitsisitko lepoa, virkistystä tai vaihtelua? Oletko vaatinut itseltäsi liikaa?

Jo hetken rentoutuminen voi kääntää ajatuksesi uuteen suuntaan.

3. Muista, ettet ole yksin

Uupumuksesta voi puhua jo paljon vapaammin kuin aiemmin. Siitä huolimatta se saattaa omalle kohdalle osuessa tuntua häpeälliseltä asialta. Muista, että et ole pulmiesi kanssa yksin. Ne kuormitustekijät, jotka vaikuttavat uupumuksesi takana, vaikuttavat myös monien muiden elämään.

Se, että sinä uuvuit, ei kerro heikkoudesta. Sen on usein enemminkin merkki siitä, että olet rehellisesti havainnoinut työtäsi ja elämääsi. Kun otat uupumuksen puheeksi, tulet huomaamaan, että samassa veneessä on monia muitakin.

Muista

Suhtaudu itseesi sallivasti. Armoton suhtautuminen vaikeuttaa suorittamisesta ja omien tarpeiden laiminlyönnistä irtautumista.