Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Uupumuksesta toipumisen kuusi askelta

Useimmissa onnistunutta toipumista kuvaavissa tutkimuksissa toistuvat samat asiat.

Kun ne yhdistää, syntyy polku, jonka kaikki askeleet vaativat oma huomionsa. Polkua seuraamalla pääsee omannäköisen ja omien voimavarojen mittaisen elämän alkuun.

1. Tilanteen tunnistaminen

Uupumuksen tunnistaminen on helpompaa, jos olet ennenkin ollut uupunut.

Jos et ole, mieti, annatko omalle olotilallesi oikean nimen. Väsymyksen, yleisen negatiivisuuden ja itsensä epäilemisen voi mielessään selittää monella muullakin asialla kuin uupumisella. Jos olet epävarma, mistä on kysymys, pyydä apua tilanteesi arvioimiseen.

2. Etäisyyden ottaminen työhön

Jos sinulle tarjotaan mahdollisuutta sairauslomaan, ota se vastaan.

3. Kehon ja mielen toipuminen

Tämä vaihe voi kestää päiviä, viikkoja tai kuukausia riippuen siitä, miten syväksi uupumisesi on ehtinyt kehittyä. Lepää, mutta hyödynnä myös aktiivisia toipumisen ja palautumisen keinoja.

4. Tärkeysjärjestyksen selvittäminen

Kun voimasi ovat edes osittain palautuneet, arvioi tilannettasi huolella. On tärkeää, että selvität itsellesi, mikä juuri sinun elämässäsi on sitoutumisen ja vaivannäön arvoista ja mikä voi jäädä sivuosaan.

5. Löydä muutoksen mahdollisuudet

Selvitä konkreettiset mahdollisuudet työ- tai elämäntilanteesi muuttamiseen. Mieti myös, missä kohdin voisit itse ajatella, toimia tai suhtautua asioihin eri tavalla kuin ennen.

6. Tee konkreettisia muutoksia

Tekemiseen ryhtymistä ei kannata turhan pitkään lykätä. Toimi silti koko ajan sen hetken todellisten voimavarojen mukaan tavalla, joka vahvistaa sinua.

Kun olet vielä toipumisvaiheessa, saattavat voimasi riittää esimerkiksi pari tuntia heräämisestä. Sen jälkeen iskee jo väsymys. Jos näin on, tee mielekkäitä asioita pari tuntia ja lopeta sitten. Se riittää.

Muista

Uupumuksesta toipuaksesi sinun on selvitettävä itsellesi, mikä elämässäsi on sitoutumisen ja vaivannäön arvoista ja mikä voi jäädä sivuosaan.