Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten uupumus kehittyy?

Jos kuormitus ja palautuminen ovat pitkään epätasapainossa, voi tuloksena olla uupumus.

Ristiriidat kuormittavat

Kun mukavat ja ikävät asiat eivät ole tasapainossa, voi syntyä hankalasti käsiteltäviä ristiriitatilanteita. Väsyneenä ponnistelemisen lisäksi monen uupumuksen takana on pitkäaikainen tunne ristiriidassa elämisestä.

Riittämätön palautuminen

Palautuminen on välttämätöntä, jotta ponnistusta tai keskittymistä vaativasta tilanteesta voi selviytyä. Palautumista tarvitaan riippumatta siitä, onko kyseessä psyykkinen vai fyysinen ponnistus.

Stressihormonit aktivoituvat

Jos palautuminen ei ole riittävää, tuotetaan toimimiseen tarvittava energia stressihormonien avulla. Tällöin hyödynnetään mekanismia, jonka tarkoitus on auttaa selviytymään äkillisistä haastavista tilanteista, kuten vaarasta jäädä auton alle.

Elimistömme olettaa, että aktivoitumista seuraa rauhallisempi jakso, jonka aikana keho pääsee rauhoittumaan sekä mieli kertaamaan tapahtunutta ja oppimaan koetusta.

Aktivoituminen on nopeaa ja automaattista, mutta palautuminen on hidas ja herkästi häiriintyvä prosessi. Sitä täytyy tukea ja hoivata tietoisesti.

Palautuminen on välttämätöntä

Elämänrytmi voi olla sellainen, että riittävää mahdollisuutta palautumiseen ei ole. Taustalla voivat olla olosuhteet tai uskomus siitä, että toimintaa ja työntekoa voi jatkaa niin kauan kuin se fyysisesti ja psyykkisesti onnistuu.

Monet saattavat toimia pitkäänkin varavoimilla stressihormonien varassa. Ajan mittaan palautumisvaje kuitenkin kostautuu ja uupumisoireet alkavat.

Muista

Jos kuormitus ja palautuminen ovat pitkään epätasapainossa, voi tuloksena olla uupumus. Palautuminen on hidas prosessi, jota täytyy tietoisesti tukea ja hoivata.