Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten uupumusta hoidetaan?

Muiden sairauksien poissulkeminen

Uupumus oireilee usein

  • muistin ja keskittymisen vaikeuksina
  • fyysisinä kipuina ja vaivoina
  • vuorovaikutusongelmina
  • tunteiden hallinnan vaikeuksina
  • yleisenä jaksamattomuutena

Alkuvaiheessa voikin olla vaikea hahmottaa, että näin erilaisilla ongelmilla voi olla sama juurisyy.

Vaikka epäilisit uupumusta, käy ensin lääkärillä, jotta voidaan sulkea pois tavallisten uupumusta aiheuttavien sairauksien mahdollisuus. Esimerkiksi kilpirauhasongelmien tai raudanpuutteen korjaaminen voi helpottaa myös uupumusta.

Omahoito-ohjelma itsenäiseen työskentelyyn 

Joskus haitalliset tavat ajatella tai käyttäytyä heikentävät hyvinvointia. Jos näin on, on ne hyvä tiedostaa ja tunnistaa. Tällöin niitä pystyy myös muokkaamaan. Omien ajatus- ja käyttäytymismallien kanssa työskentely onkin keskeistä tässä omahoito-ohjelmassa.

Tavoitteena on siirtää painopistettä niihin keinoihin, jotka auttavat saavuttamaan omia pitkän tähtäimen elämäntavoitteita. Tämä sekä vapauttaa energiaa että vähentää kuormittavaa ristiriidassa elämistä.

Omahoito sisältää menetelmiä, joiden avulla opit

1. havainnoimaan tarkemmin omia toiveitasi ja toimintatapojasi
2. vahvistamaan sitä, mikä jo vie sinua toivomaasi suuntaa
3. etsimään uusia, vaihtoehtoisia toimintamalleja.

Omahoito sisältää myös menetelmiä, joiden avulla voit rauhoittaa kehoasi ja mieltäsi. Näistä on hyötyä erityisesti toipumisen alkuvaiheessa.

Voit käyttää tätä omahoito-ohjelmaa  

  • itsenäisesti 
  • odotellessasi muuta hoitoa 
  • muun hoidon tukena  
  • muun hoidon jo loputtua 

Työn ja elämän olosuhteet

Tutkimusten mukaan näyttää siltä, että uupuneen itsensä tekemät toipumiseen tähtäävät toimenpiteet ovat vain yksi osa toimivaa hoitoa. Niiden lisäksi on pyrittävä vaikuttamaan työn ja elämän olosuhteisiin siten, että niiden kuormitus olisi jatkossa kohtuullista.

Tavoitteena on, että elämän tai työn olosuhteissasi tapahtuu sellaisia pysyviä muutoksia, joiden avulla uupuminen ei pääse uusiutumaan.​​

Ammattilaiselta saatava apu  

Uupumukseen ei ole lääkehoitoa. Uupumisen yhteydessä ilmenevien mielialaoireiden tai unettomuuden lääkkeellistä hoitoa voi pohtia yhdessä lääkärin kanssa.

Erilaiset yksilö- ja ryhmäterapiat ovat osoittautuneet toimiviksi uupumuksen hoidossa. Yhteinen näkemys terapian tavoitteista ja keinoista sekä luottamuksellinen yhteys terapeutin kanssa ovat tärkeitä.

Muista

Uupuneen itsensä tekemät toimenpiteet ovat vain yksi osa hoitoa. Niiden lisäksi pitää pyrkiä vaikuttamaan olosuhteisiin siten, että ne eivät kuormita liikaa.