Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

9. Millaisina näen toiset?

Yksinäisyyden keskellä vuorovaikutus voi tuntua hankalalta. Muut ihmiset saattavat vaikuttaa erilaisilta kuin silloin, kun yksinäisyyden kokemus ei ole vallitseva.

Harjoitus: Yksinäisyyden vaikutus tulkintoihin

Miksi?

Tämä harjoitus auttaa sinua havainnoimaan, miten yksinäisyys vaikuttaa muista ihmisistä tekemiisi havaintoihin ja tulkintoihin.

Miten?

Harjoituksessa on esitetty muutamia arkisia ihmissuhteisiin liittyviä esimerkkitilanteita.

  1. Pohdi, minkälaisia tulkintoja sinulla näissä tilanteissa herää toisten ihmisten tarkoituksista, luonteista ja  toimintatavoista.
  2. Tarkastele, vaihtelevatko kokemuksesi sen mukaan, koetko yksinäisyyttä.

Lopuksi voit kuvailla omaa mieltäsi askarruttavan tilanteen ja tulkintasi siitä.

Arkitilanne 1

Kaverisi ei koskaan ota yhteyttä sinuun, vaan sinä soitat aina hänelle.

Loading ...

Arkitilanne 2

Kerrot tuttavallesi huonosta voinnistasi. Hän toteaa, että hänellä tässä vasta vaikeaa on ja eihän tuo nyt ole vielä mitään.

Loading ...

Arkitilanne 3

Yrität jutella uuden tuttavuuden kanssa, mutta keskustelu ei oikein ota käynnistyäkseen.

Loading ...

Itse kuvailemani tilanne

Loading ...

Yksinäisyys voi värittää tulkintaa esimerkiksi siten, että negatiivisille tilannevihjeille herkistyy ja positiiviset vihjeet jäävät huomaamatta. Erilaisten päätelmien tekeminen on ihmisille tyypillistä. Sosiaalisissa suhteissa niiden todenmukaisuutta kannattaa kuitenkin huolella arvioida.

Yksinäisyys vaikuttaa tulkintoihin

Kun tilanteita tarkastelee yksinäisyyden lasien läpi, voivat tulkinnat olla hätiköityjä tai liian mustavalkoisia. On tärkeää oppia tunnistamaan, kuinka yksinäisyys vaikuttaa siihen, miten asioita katsoo. On myös hyvä tiedostaa, että ”ajattelun oikoteiden” käyttäminen on tavallista silloinkin, kun oikaiseminen ei olisi tarpeellista.