Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

4. Tutki suhtautumistasi muihin

Jos yksinäisyyden värittämien tulkintojen ja toimintatapojen kierre pääsee vahvistumaan, voi toisenlaisten valintojen tekeminen alkaa tuntua jopa mahdottomalta.

Joskus käy niin, että pelkkä ajatus viestin laittamisesta tai tapaamisen ehdottamisesta kaverille tuntuu turhalta ja epäreilulta.

Esimerkkitilanne

Ehdotan viestillä kaverille konserttiin menoa, mutta hän ei vastaa mitään.

  • Tilanteesta herää lähes automaattinen ajatus: “Kaverini on ajattelematon. Onko viestiin vastaaminen nyt noin vaikeaa?”
  • Ajatuksesta seuraa tunne: ”Olen ärtynyt ja loukkaantunut.”
  • Tunne ohjaa toimintaa: ”Kaveri laittaa seuraavana päivänä viestin muista asioista. En vastaa yhtään mitään. Nyt hän tajuaa, miltä minusta tuntuu.”

Hetkellisesti olo saattaa hieman helpottuakin tästä kostosta, mutta pidemmällä tähtäimellä olo voi tuntua entistä yksinäisemmältä ja hylätymmältä.

Seuraavan harjoituksen avulla voit selvittää, miten omat ajatuksesi saattavat ylläpitää yksinäisyyden kokemusta.

Harjoitus: Suhtautuminen toisiin

Miksi?

Tässä harjoituksessa saat käsityksen siitä, miten muita ihmisiä koskevat ajatuksesi ja toisten ihmisten käyttäytymisestä tekemäsi tulkinnat vaikuttavat yksinäisyyden kokemukseesi.

Tämä voi auttaa sinua katkaisemaan yksinäisyyden kierrettä muuttamalla omia ajattelu- ja toimintatapojasi.

Miten?

Kirjoita ylös jokin omassa arjessasi toistuva yksinäisyyttä herättävä tilanne, johon liittyy vähintään yksi toinen ihminen.

Kuvaa ensimmäinen tilanteessa mieleesi juolahtava ajatus toisesta ihmisestä. Pyri havainnoimaan se mahdollisimman tarkasti ja suodattamattomana.

Tämä jälkeen pohdi, miltä sinusta tilanteessa tuntuu ja miten toimit.

Lopuksi hahmottele, mitä ajatuksestasi, tunteestasi ja toiminnastasi seuraa.

Loading ...