Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten suhtautua yksinäisyyteen?

Yksinäisyyden syntymiseen vaikuttavat hyvin monenlaiset asiat. Joskus sen voi laukaista iso muutos elämässä. Joskus se kertyy monenlaisten asioiden summana.

Yksinäisyys saattaa tuntua itse aiheutetulta. Yksinäisyyttä saattaa ajatella merkkinä omasta epäonnistumisesta, ikään kuin vastuu sosiaalisista suhteista olisi vain omilla harteilla.

Yksinäisyyden taustalla on paljon asioita, joihin ei välttämättä ole voinut vaikuttaa. Jos koet itsesi yksinäiseksi, on kuitenkin monia asioita, joita voit tehdä parantaaksesi tilannettasi.

Yksinäisyyden aiheuttama kipu on todellista 

Yksinäisyydentunne viestii elintärkeästä yhteenkuuluvuudentarpeesta. Sosiaalinen yhteys muihin on vahvasti yhteydessä perusturvallisuudentunteeseen ja onnellisuuteen sekä fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin.

Ihmislajin historiassa ryhmän ulkopuolelle jääminen on merkittävällä tavalla uhannut omaa selviytymistä. Nykyäänkin poissulkeminen merkityksellisistä sosiaalisista kontakteista ja yksin jäämisen uhka aiheuttavat aivoissamme sosiaalista kipua, joka on lähtöisin samoilta aivoalueilta kuin fyysinen kipu. Aivotutkimusten mukaan nämä tuntemukset ovat yhtä todellisia.

Sosiaalinenkin voi olla yksinäinen

Sosiaalinen aktiivisuus on usein hyvä lääke yksinäisyyteen. Kun kohtaa säännöllisesti muita ihmisiä, on mahdollisuus muodostaa myös kestäviä ihmissuhteita.

Muiden parissa oleminen ja heidän seuraansa hakeutuminen ei kuitenkaan automaattisesti ratkaise emotionaalista yksinäisyyttä eli tarvetta tulla kohdatuksi pintaa syvemmältä.

Muuta suhtautumistasi yksinäisyyteen

On tärkeää muistaa, että sinussa ei ole mitään vikaa, vaikka koet yksinäisyyttä. Syyllisyys ja häpeä on turhaa.

Se, että olet päättänyt tehdä yksinäisyydelle jotain, on erittäin tärkeä askel. Suhtautuminen yksinäisyyteen muuttuu, kun siitä puhuu ja sen kohtaa. On hyvä tehdä omaa yksinäisyyttään ymmärrettäväksi sekä näkyväksi itselle ja muille.