Vapaaksi viiltelystä -omahoito-ohjelma

Viiltely ja itsensä vahingoittaminen on vahingollinen tapa purkaa ahdistusta. Viiltäminen on vain harvoin itsemurhayritys, mutta se voi hoitamattomana johtaa itsemurhayrityksiin. Itseään viiltävä toimii helpottaakseen omaa oloaan. Viiltäminen on keino selviytyä sietämättömältä tuntuvasta tunnetilasta, jotta henkilö voi viiltelyn jälkeen taas toimia normaalisti ja jatkaa elämäänsä.

Vapaaksi viiltelystä -omahoito-ohjelman tarkoitus on auttaa ymmärtämään, mistä viiltelyssä on kyse, mitä tarkoitusta se palvelee ja miksi siitä on joskus vaikea päästä eroon. Ohjelma sisältää runsaasti tehtäviä, joiden avulla voit oppia ymmärtämään paremmin omaa itsetuhoista käyttäytymistäsi. Opit myös uusia taitoja, jotka auttavat sinua elämään ilman viiltelyä. Ohjelma perustuu Kustannus Oy Duodecimin 2014 julkaisemaan Vapaaksi viiltelystä -kirjaan.

Jos omahoito-ohjelmasta ei ole apua, tai sinulla on vakavia itsetuhoisia ajatuksia, ota yhteyttä lääkäriin tai kokeile Nuorten mielenterveystalon Mikä mua vaivaa ja mistä saan apua? -toimintoa, joka ohjaa sinut paikallisten palveluiden piiriin.

Tämän oma-apuohjelman ovat tuottaneet

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri | Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma (SADe)

Nuorten mielenterveystalo on osa Mielenterveystalo.fi-nettipalvelua