Skip to main content

Egenvårdsprogram

14. Att lägga märke till sina goda sidor

Koncentrationssvårigheterna kan leda till att man gör misstag, glömmer saker och mår dåligt. Det kan ibland kännas som att man inte kan någonting eller som att man inte har några goda egenskaper. Ingen är en dålig människa bara för att man har koncentrationssvårigheter.

Självuppfattningen och hur man tänker om sig själv kan påverkas av bland annat svåra upplevelser, av att få dåliga betyg eller negativ respons från lärare eller föräldrar. Ju längre tid man har haft det svårt, desto troligare är det att man lär sig att tänka att det är fel på en eller att man är dum eller en dålig person.

Tankar är bara tankar

Tankar är inte sanna. Det man tänker om sig själv påverkar trots detta hur man mår och vad man gör. Om man exempelvis tycker att man är usel så vågar man kanske inte heller satsa på sina drömmar. Då kan man ge upp onödigt snabbt när något känns svårt.

Det är mycket vanligt med övergående självkritiska tankar. Om du inte hittar några positiva sidor hos dig själv tyder det på att du har en alldeles för negativ självuppfattning. Om du brukar klandra dig själv och känna dig dålig ska du prova på metoderna nedanför den här videon.

Hur kan man upptäcka sina goda sidor?

Videon (1:55) nedan presenterar vilka styrkor som ungdomar med koncentrationssvårigheter identifierar hos sig själva. Fundera sedan på dina styrkor med hjälp av övningen nedan.

Nedanför videon hittar du även tips som du kan använda för att lära dig att uppskatta dig själv mer och leva det liv du vill leva.

Kritisera dina handlingar, inte dig själv

När man gör något dumt tänker man lätt att man är dum. Det är dock ofta möjligt att försöka se på det man gjort som bara ett beteende. Då förstärker man inte den dystra bilden av sig själv i onödan.

Föreställ dig en situation där du har glömt dina nycklar hemma. Jämför dessa två tankesätt:

  • “Vilken idiot jag är! Det är bara en dumskalle som misslyckas med en sån här enkel grej!” - Här kopplar du ihop att du glömde nycklarna med dina egenskaper.
  • “Typiskt. Ja, ja, det är sånt som händer när man har bråttom.” - Här är bedömningen riktad mot situationen och beteendet, inte mot dig själv.

Identifiera dina styrkor

Det är viktigt att påminna sig själv om sina goda sidor, framför allt när man är med om något jobbigt.

Går det lätt för dig att skriva ner dina goda sidor? Om det känns svårt så kan du använda den nedanstående övningen för att identifiera dina styrkor. Alla har sina goda sidor!

Lägg märke till dina framgångar

Beröm dig själv för det arbete du gjort, enstaka situationer som gått bra och saker du kommit igång med. Om det är svårt för dig att lägga märke till när du gör bra ifrån dig så kan du exempelvis följa med dina framsteg genom att skriva ner antalet gånger du har slutfört eller försökt dig på en uppgift. Bli inte nedslagen av att målet du försöker uppnå verkar avlägset, utan belöna dig själv även för små framsteg.

Gör saker du tycker om

Gör saker som du tycker om att göra och som du vet att du är bra på. Det är viktigt att regelbundet göra saker som man blir glad av och där man kan känna att man lyckats med något.

Sätt upp realistiska mål

Gör inte planer som du inte kan genomföra. Ju tydligare du kan beskriva ditt mål, desto mer sannolikt är det att du kan uppnå det.

Man kan drömma om vad som helst, men målsättningarna ska vara inom räckhåll.

  • Vilket är det minsta möjliga steget åt rätt håll?
  • Hur skulle ett sådant steg i ditt liv se ut?

Ett exempel: “Mitt mål har länge varit att få bra betyg. Jag vet inte hur jag ska lyckas med det mitt i det här kaoset. Därför har jag delat upp målet i mindre delmål: Jag skärper mig i engelskan eftersom mina betyg har blivit sämre den senaste tiden. Jag lånar böcker på engelska och tittar på engelskspråkiga serier så att jag inaktiverar undertexterna."

Tänk på vem du tillbringar tid med

Kompisar är viktiga, men kvantitet slår inte alltid kvalitet. Tänk på hur de omkring dig påverkar dig och det du gör.

  • Vilka kan du vara dig själv med?
  • Vilka kan du lita på?
  • Vilka hjälper du gärna?

Harmoniska relationer erbjuder stöd och energi till alla parter.

Lev i enlighet med dina värderingar

  • Vad är det viktigaste i livet för dig? Är det till exempel dina närstående, karriären, naturen, hobbyer, djur eller konst?
  • Vad vill du uppnå i livet?
  • På vilket sätt gör ditt nuvarande liv det möjligt för dig att uppnå dessa saker?
  • Hurdana små steg skulle du kunna ta för att komma närmare ett liv som stämmer överens med dina värderingar?
  • Vad skulle du kunna göra redan i dag?

Ett exempel: "Jag skulle inte kunna leva utan fotboll! Jag tycker också om språk. Som tur är ingår det i fotbollsspelandet att man får åka och spela även utomlands. Jag måste ha tillräckligt med tid för att träna och gå i skolan. Jag anstränger mig för att göra läxorna i engelskan och finskan trots att det är tråkiga. På så sätt klarar jag av skrivningarna bra och kan prata med andra när jag åker på resor med laget.”

Övning: Identifiera dina styrkor

Varför?

Om du känner till dina svagheter väl men inte dina styrkor så lönar det sig att öva på att identifiera dem. Alla har även sina goda sidor. I denna övning identifierar du dina goda sidor.

När du känner dig själv på ett mer mångsidigt sätt så kan du påminna dig själv om dina styrkor när du är besviken på dig själv. När något inte går som det ska kan du medvetet tänka på dina goda sidor och dina tidigare framgångar.   

Hur?

Att reflektera över sina styrkor kan till en början kännas obekvämt. Det är okej. Det kan krävas lite övning för att finna sina goda sidor.

Skriv ner dina svar. Det som skrivs ner blir mer verkligt.

Tänk inte för mycket. Fortsätt med uppgiften även om det känns pinsamt eller obekvämt att skryta över sig själv. Låt inte din inre kritiker tysta dig. Genom att göra uppgiften lär du dig att uppfatta dina egenskaper och specifika färdigheter på ett sätt som får dig att må bättre.

1. Vilka är dina bästa egenskaper?

  • Hurdan är du till din natur?
  • Vilka av dina egenskaper har lett till bra saker?
Loading ...

2. Vad är du bra på?

  • Vad har du lätt för att göra?
  • När känner du att du verkligen lever?
  • Vad gör du när klarar av att tala modigt och öppet?
Loading ...

3. Vad är du intresserad av?

  • Vad brukar du göra automatiskt och av dig själv?
  • Vilken typ av saker lägger du först märke till när du befinner dig i en ny omgivning? Vad är de kopplade till?
Loading ...

4. Vad har du lyckats med?

Loading ...

5. Vad skulle någon annan säga är din styrka?

Om du inte vet – fråga!

Loading ...

Kom ihåg

Det är mycket vanligt med övergående självkritiska tankar. Om man har svårt att hitta något bra hos sig själv tyder det på att man har en för negativ självuppfattning. Man kan och ska öva på att hitta sina goda sidor!