Skip to main content

Egenvårdsprogram

Tietoa vertaistuesta

Vertaisryhmät ovat monelle läheiselle tärkeä apu. Vertaistukea voi saada verkossa, kasvokkain tai esimerkiksi lukemalla toisten kokemuksista.

Vertaisryhmissä on mahdollisuus tavata muita samankaltaisessa tilanteessa olevia. Vertaisryhmä voi vahvistaa selviytymiskykyä ja antaa uusia näkökulmia ja toimintamalleja.

Mitä vertaisryhmissä tapahtuu?

Ryhmässä on mahdollisuus kuulla toisten kokemuksia ja peilata omaa tilannettaan siihen.

Vertaisryhmien tavoitteena on, että jokainen tulee kuulluksi ja hyväksytyksi turvallisessa ympäristössä ilman tuomituksi tulemisen pelkoa. Jokainen on asiantuntija omassa tilanteessaan ja tunteissaan.

Vertaistukiryhmät mahdollistavat samankaltaisten kokemusten jakamisen. Toisten tukeminen, kannustaminen ja yhteinen pohtiminen ovat vertaistuen kulmakiviä.

Miksi vertaistuki on hyödyllistä? 

Vertaisryhmiin osallistuneet kertovat, että ryhmässä he ovat huomanneet etteivät ole tilanteessaan yksin. Moni kokee, että puhuminen vertaisten kanssa auttaa ja tukee omaa hyvinvointia.

Vertaistukea kannattaa kokeilla, vaikka se ei heti tuntuisi itselle sopivalta. Voi myös olla, ettei se ole juuri tähän hetkeen sopiva apu, vaan sen aika on joskus muulloin. Ajatusta voi kypsytellä rauhassa.

Muista

Vertaistuen avulla huomaa, ettei ole yksin. Muutkin ovat kokeneet samankaltaisia tilanteita ja tunteita. 

Vertaistukea voi saada  

  • vertaisryhmistä, joita toteutetaan lähitapaamisina ja etäryhminä 
  • keskustelufoorumeilla 
  • muiden kertomuksista kirjallisesti tai muussa muodossa.  

Linkkejä vertaistukea tarjoaviin järjestöihin on koottu sivulle Miten tästä eteenpäin?