Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Vanhemmuus eron jälkeen

Kun mietitte arkea, pidä mielessä liikkumisen ja yhteydenpidon helppous. Se on sekä lasten että vanhempien etu.

Kaksi osoitetta, kaksi vanhempaa, yhteiset lapset

Jos eronneilla on yhteisiä lapsia, on perheen hoitamiseen liittyvää työtä enemmän kuin koskaan ennen. Käytännön asiat, kuten raha-asioiden sumpliminen ja toimivan arjen löytäminen uudessa tilanteessa, vievät voimia.

Vieminen päiväkotiin, kouluun, harrastuksiin ja kavereiden luo tapahtuu kahdesta eri kodista. Molemmissa kodeissa lastenhoitotyöhön tarttuu vain yksi vanhempi kerrallaan. Lasten vaatteet ja tavarat tulee huoltaa ja uusia kahdesta eri kodista käsin.

Asiallinen ero

Eronneilla on paljon sovittavaa. Siksi asiallisen eron rakentaminen on parasta, mitä voitte lapsillenne ja itsellenne tehdä. Asiallinen ero saa aikaan hyvän neuvotteluperustan, jota tarvitsette sopiessanne kaikista lasten asioista kauas tulevaisuuteen. Suurin tehtäväsi uudessa elämässäsi on rakentaa hyvä yhteistyösuhde lastesi toiseen vanhempaan.

Rakentaessasi hyvää neuvotteluperustaa

  • Käsittele aina tunteesi kahdestaan lapsen toisen vanhemman kanssa, ei lasten kuullen.
  • Käsittele eron yksityiskohtiin liittyvät asiat, kuten ositus, elatus ja tapaamisoikeus, kahdestaan lapsen toisen vanhemman kanssa tai lastenvalvojan luona.
  • Pidä tilanteet, joissa lapsi siirtyy vanhemmalta toiselle, vapaana henkilökohtaisista tunteistasi.

Lasten vaihtotilanteessa sinun tehtäväsi on luoda lapsille turvallinen ja hyvä olo. Lapselle on vaikeaa se, että vanhemmat eivät enää ole yhtä aikaa läsnä. Hän ikävöi molempia vanhempiaan. Siksi lasten vaihtotilanteet tulisi tehdä mahdollisimman rauhallisiksi. Se ei ole hetki, jolloin vanhemmat keskustelevat erosta.

Yritä asettaa sivuun tuska ja yksinäisyys sekä mahdollinen rakkaus entistä puolisoasi kohtaan. Aseta sivuun myös pelko, syyllisyys ja kostonhimo.

Toimi vaihtotilanteessa näin

  • Tervehdi entistä puolisoasi, ja toivota lapsille hyvää viikonloppua/viikkoa/lomaa.
  • Jos entisen puolisosi uusi kumppani on mukana vaihtotilanteessa, tervehdi myös häntä ja toivota hänellekin hyvää viikonloppua/viikkoa/lomaa.

Näin toimiminen ei ole helppoa varsinkaan silloin, jos olet jätetty osapuoli tai entinen puolisosi kohtelee sinua huonosti. Pidä huolta siitä, että elämässäsi on joku, jolle voit purkaa nousseita tunteita. Voit myös hakeutua maksuttomiin nettipalveluihin tai käydä keskustelua ammattilaisen kanssa.

Sinä voit tehdä parhaasi

Muista, että vaikka entinen puolisosi toimisi toisin, voit sinä aina toimia määrätietoisesti hyvän neuvotteluperustan ja rauhallisten lasten vaihtotilanteiden hyväksi. Voit aina tehdä itse parhaasi riippumatta toisesta.

Eron jälkeinen arki ja juhla

Eron jälkeisessä elämässä on hyvä olla niin paljon pysyvää kuin mahdollista. Uudessa eron jälkeisessä elämässä on yhä vanhoja ystäviä, vanhoja tapoja ja tuttuja ruokia. On myös hyvä jatkaa syntymäpäivien ja juhlapyhien viettoa entiseen tapaan.

On tärkeää ylläpitää hyvä yhteys molempiin sukuihin. Hyvät suhteet rakastaviin isovanhempiin ovat myös lasten etu.

Eroon liittyvät vaikeat tunteet saattavat herätä uudelleen juuri juhlapyhien aikaan. Niissä usein korostetaan perheen merkitystä, ja ydinperheen menetys voi tuntua silloin kaikkein raskaimmalta. Voit yrittää varautua etukäteen tähän ja miettiä, miten voisit helpottaa oloasi pyhien aikana.

Muista

Ideaali lasten kannalta olisi, että vanhemmat pystyisivät olemaan samassa tilassa ja kohtelemaan toisiaan kunnioittavasti. Toiset pystyvät tähän paremmin kuin toiset. Sinun ei tarvitse alkaa entisen puolisosi ystäväksi. Neutraali ja aikuinen tapa sopia asioista riittää.