Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Millainen jätetyn tilanne on?

Eron kohdatessa ihminen yrittää ymmärtää, miksi eroon päädyttiin, ja tulla toimeen voimakkaiden tunteidensa kanssa.

Jätetty

Saatat olla shokissa ja miettiä, miksi tässä kävi näin. Tunnet ehkä olosi petetyksi ja katkeraksi. Saatat miettiä, olisiko yhteen palaaminen vielä mahdollista.

Itsetunto

Eroa on saattanut edeltää aika, jolloin puolisosi on kritisoinut sinua ja osoittanut, että ei ole ollut tyytyväinen siihen, millainen olet. Se on varmasti ollut raskasta. Joskus jätetty on yrittänyt muuttaa itseään ollakseen puolisolleen mieliksi.

Jätetty usein miettii, mikä hänessä on vialla. Hän saattaa kokea arvottomuutta. Näissä hetkissä on hyvä muistuttaa itseään siitä, että kaikki läheiset eivät koe niin. Olet monille tärkeä ja arvokas.

Eron jälkeen voi tuntea huonommuutta. Uusi elämäntilanne on kuitenkin myös mahdollisuus olla kokonaisvaltaisemmin oma itsensä ja hyväksyä itsensä sellaisena kuin on.

Miten toimia?

Kuuntele itseäsi, ja pyydä puolisolta aikaa tilanteen käsittelyyn

  • Sopikaa yhdessä aika, jonka aikana ette tee käytännön toimia eroamisen eteen.

Älä syytä, mustamaalaa tai hauku puolisoa

  • Yritä hoitaa käytännön järjestelyt asiallisesti.

Yritä olla uhriutumatta

  • Uhrin roolissa ei kykene ottamaan vastuuta omasta osuudestaan liitossa ja sen päättymisessä. Uhriutuminen ei myöskään auta siirtymään eteenpäin.

Älä mustamaalaa puolisoasi sosiaalisessa mediassa

  • Avautuminen voi myöhemmin harmittaa. Jos teillä on lapsia, se myös nakertaa yhteistyötänne.

Katso videolta, kun Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen puhuu toisen tekemän eropäätöksen hyväksymisestä.