Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten selvitä tunteiden kanssa?

Eron prosessiin kuuluu parisuhteen purkaminen niin, että välillänne ei ole enää erityistä tunnesuhdetta.

Mitä jos rakastan vielä?

​​Uudelleen suuntautuminen ei aina ole helppoa. Rakkaudentunteet entistä puolisoa kohtaan eivät aina häviä eron myötä. Ne saattavat jopa voimistua. Rakkaudentunne ei ole helposti hallittavissa. Parisuhde on silti ohi, ja ero todellisuutta.

Saatat tarvita tukea, jos yhä rakastat entistä puolisoasi tai toivot, että hän yhä rakastaisi sinua. Tukea saat esimerkiksi

  • keskustelusta ammattilaisen kanssa 
  • Väestöliiton maksuttomista nettipalveluista
  • erilaisista erokursseista. Erokursseilla ja eroseminaareissa tapaa myös muita samassa tilanteessa olevia.

Yhteydenpito entiseen puolisoon

Joskus syvät kiintymyksentunteet ja kokemus yksinäisyydestä voivat houkuttaa pitämään tiiviisti yhteyttä entiseen puolisoon ystävänä. Tiivis yhteydenpito pitkittää eroprosessia ja vaikeuttaa omaan elämään kiinni pääsemistä.

Parisuhteen purkaminen tarkoittaa sitä, että läheisyyden- ja rakkaudentoiveet irrotetaan vanhasta kumppanista. Jossain vaiheessa on mahdollista suunnata ne johonkin uuteen ihmiseen, jos haluaa. Jos toiveet ja odotukset pysyvät vanhassa, ei mitään uutta pääse tulemaan tilalle.

Videolla Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kertoo, kuinka selviytyä ikävästä ja kaipuusta.

Miksi näin kävi?

On hyvä tunnustaa oma osuus etääntymisessä: ”Minä olin osallisena liitossa, joka oli etäinen”. Ihmisellä on tarve ymmärtää eron syitä, sillä ymmärtäminen auttaa ennakoimaan elämää.

Saattaa myös olla, että kaipaisit yhä vastauksia siihen, miksi näin kävi. Jotkut erot saattavat päättyä niin, että jää ilman vastauksia. Tämä tulisi hyväksyä ja yrittää siitä huolimatta päästä kiinni omaan elämään. Voit todeta itsellesi, että en saa niitä vastauksia, joita toivoisin. Voin joko juuttua tähän tai mennä eteenpäin.

Seuraavalla videolla Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kertoo parisuhteen purkamisesta.

Muista

Tunneyhteyden purkaminen on tärkeä osa eroprosessia.