Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

2. TYÖKALUJA

Pitkässä ja sitoutuneessa suhteessa toinen on elämän perusta. Eron yhteydessä tämä perusta romuttuu. Lisäksi lähes kaikki ulkoiset asiat muuttuvat. Tässä osassa opit erilaisia keinoja, joilla voit hallita eron herättämiä tunteita, pohtia eroon johtaneita syitä ja suuntautua tulevaan.

Harjoitukset vaihtelevat pituudeltaan ja sisällöltään. Voit tutustua niihin missä järjestyksessä haluat tai valita vain itsellesi sopivimmat.   

Materiaaleihin pääset käsiksi kellon ympäri paikasta riippumatta. Voit tallentaa mieluisia harjoituksia esimerkiksi tietokoneen kirjanmerkkeihin tai ottaa kuvakaappauksia kännykälläsi.

Surutyö

Eroon liittyvässä prosessissa tapahtuu liikettä eteen- ja taaksepäin. Tunteet voivat ailahdella shokista kieltämisen kautta masennukseen tai menetyksen merkityksen vähättelystä vihaan, pelkoon ja epätoivoon. Voi olla hämmentävää ja pelottavaa kokea esimerkiksi rakkautta ja vihaa yhtä aikaa.

On tärkeää käydä läpi kaikki eroon liittyvät tunteet ja kokemukset. Surutyön ohittaminen voi aiheuttaa kehollisia oireita tai fyysistä sairastumista.

Muista

Erosta selviytyminen on vaikeaa ja tuskallista. Sinä kuitenkin pystyt selviytymään siitä ja voit päästä elämässäsi eteenpäin. Se vie aikaa, joten ole kärsivällinen ja myötätuntoinen itseäsi kohtaan.