Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

2. TYÖKALUJA

Erosta selviytyminen on vaikeaa ja tuskallista. Sinä kuitenkin pystyt selviytymään ja tulet pääsemään elämässäsi eteenpäin. Tässä osassa opit erilaisia keinoja, joilla voit hallita eron herättämiä tunteita, pohtia eroon johtaneita syitä ja suuntautua tulevaan.

Harjoitukset vaihtelevat pituudeltaan ja sisällöltään. Voit tutustua niihin missä järjestyksessä haluat tai valita vain itsellesi sopivimmat.   

Materiaaleihin pääset käsiksi kellon ympäri paikasta riippumatta. Voit tallentaa mieluisia harjoituksia esimerkiksi tietokoneen kirjanmerkkeihin tai ottaa kuvakaappauksia kännykälläsi.

Surutyö

Eroon liittyvässä prosessissa tapahtuu liikettä eteen- ja taaksepäin. Tunteet voivat ailahdella shokista kieltämisen kautta masennukseen tai menetyksen merkityksen vähättelystä vihaan, pelkoon ja epätoivoon. Voi olla hämmentävää ja pelottavaa kokea esimerkiksi rakkautta ja vihaa yhtä aikaa.

On tärkeää käydä läpi kaikki eroon liittyvät tunteet ja kokemukset. Surutyön ohittaminen voi aiheuttaa kehollisia oireita tai fyysistä sairastumista.

Harjoitukset auttavat sinua surutyössä. Ole kärsivällinen ja myötätuntoinen itseäsi kohtaan.

Seuraavalla videolla (1:21) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.